— For hver Renault Zoe vi selger, gir vi avkall på 900 kroner av fortjenesten, sier Tom Gøytil hos Motorforum i Kristiansand. Det synes han er en svært meningsfylt måte å drive forretning på. Og med mer enn 1500 solgte Renault Zoe på landsbasis, har Sykehusklovnene fått godt over en million kroner til den meningsfylte virksomheten de driver.

Og Gøytil er trygg på at pengene fortsatt vil strømme jevnt og trutt inn til Sykehusklovnene.

— Zoe blir bare mer og mer populær, sier bilselgeren som har hatt leveringsproblemer den siste tiden etter svært stor etterspørsel etter elbilen som er kjent for å ha litt lengre rekkevidde enn flere av konkurrentene.

Fornøyd kjøper

Og elbilkjøper Tore Syrtveit, som sammen med datter Astrid hentet sin nye Renault Zoe to dager før julaften, hadde stor sans for at elbilkjøpet fører til at barn på sykehus får litt glede inn i en ofte tøff hverdag.

Sykehusklovnene har som mål å opptre jevnlig på alle norske sykehus. I Arendal har de vært i gang i ett års tid, i Kristiansand startet et pilotprosjekt i høst. Foto: Lisa Selin

— Det var jo ikke akkurat derfor jeg valgte nettopp denne bilen, sier en smilende Syrtveit som synes det er artig at noe så prosaisk som et bilkjøp fører til at Sykehusklovnene forhåpentligvis kan øke aktiviteten.

Også hos Sykehusklovnene er gleden stor over samarbeidet med Renault:

— Renault er en av våre viktigste samarbeidspartnere og ble på årets julebord kåret til Årets samarbeidspartner hos Sykehusklovnene, sier Marianne Hardeng Aaberg, administrasjonskoordinator hos Sykehusklovnene.

Spleiselaget

Hun peker på at Renault har sørget for at det er givereierskap helt ut til forhandlerne ved at importør gir 500 kroner og forhandler 400 kroner av fortjenesten til Sykehusklovnene for hver solgte Renault Zoe.

— Alle blir med på spleiselaget. Det synes vi er flott, sier Hardeng Aaberg.

Viktig er det at pengene fra elbilsalget til Renault gir Sykehusklovnene forutsigbare inntekter.

— Vi har ingen statlige tilskudd. Alle inntekter må på en måte skaffes fra dag til dag, sier hun og viser til at målet for Sykehusklovnene er at alle barn som ligger på sykehus skal få besøk av sykehusklovnene.

100.000 kroner

I dag har de virksomhet på ti sykehus i Norge, sist ute var Sørlandet Sykehus Kristiansand der de kom i gang med et pilotprosjekt i høst takket være iherdig innsats fra to mødre som skaffet midler til veie.

— Vi har ikke snakket så mye om dette prosjektet, men vi har latt det rulle og gå i stillhet. Nå foran julen synes vi det var litt artig å fortelle om det, sier Tom Gøytil hos Motorforum i Sørlandsparken som har levert 80 og solgt totalt ca. 100 Renault Zoe i år.

— Det betyr at våre kunder i Kristiansand-distriktet har bidratt med nærmere 100.000 kroner. Og mer skal det bli, sier en optimistisk Renault-selger før han tar juleferie.

25 «proffe» sykehusklovner

Sykehusklovnene i Norge har som mål å være på alle sykehus med sengeposter for barn innen 2024. I høst startet de et pilotprosjekt på Sørlandet Sykehus Kristiansand.

Sykehusklovnene hadde sin oppstart i 2001 med gründer Tove Karoliussen og hennes klovn Beate Kræsj Pling. I dag er 30 profesjonelle skuespillere tilknyttet organisasjonen.

— Alle klovnene våre er profesjonelle skuespillere i bunn, og etterutdannet innen klovning på sykehus som jo er en spesiell scene å klovne på. Det er viktig for oss å ha solid faglig tyngde,sier Aaberg.

Positive pusterom

I følge hjemmesiden til organisasjonen dukket den første sykehusklovnen opp på et barnesykehus i London for over 100 år siden. I Norge ønsker Sykehusklovnene at klovnebesøk skal være en del av hverdagen til barn innlagt på sykehus. Gjennom improvisasjon og samspill med pasient, pårørende og helsepersonell, forsøker klovnene å bidra til positive pusterom i en ellers utfordrende sykehushverdag. Det finnes i dag ca. 50 sykehusklovnorganisasjoner verden over.