Oddbjørn Aardalen er glad i blåbær. Han melder om veldig bra med bør i sørvesthellingene nord og øst for Vennesla. Lenger inn i landet mener han det må ventes litt. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Jeg vil si middels/pluss litt inne i landet. Sørvesthellingene er bra. Enkelte steder er det veldig bra, på kjøligere steder mindre bra, sier pensjonert fylkesskogsjef Oddbjørn Aardalen, som bor på Skjervedal, helt øst i Vennesla.Kari og Oddbjørn Aardalen plukker 10,12 liter blåbær hvert år. De blå røres til syltetøy og fryses hele til frokostblanding.

Les også: Flere på bærtur enn før

- Litt tidlig i innlandet

— Jeg vil absolutt anbefale folk å komme seg ut og plukke. Fra Vennesla og nordover er det nok bittelitt tidlig. Da vi plukket, følte vi nok at bærene kunne fått ei uke til med modning, sier Aardalen.

Edmmund K Ness fra Hægeland er en av landsdelens absolutt ivrigste. Hvert år plukker han 50,60 liter skogsbær. Han plukker mest blåbær, men også mye krekling, multe og vill-bringebær.

— Jeg legger likør, sier han.

Vi skal komme tilbake til det.

- Veldig mye i byskogene

Ness sier det sikkert står blåbær for 10 millioner kroner langs veien fra Hægeland til arbeidsplassen hans på Dalane akkurat nå.

— I år er det veldig mye blåbær nede i byskogene rundt Kristiansand. Både i Baneheia og Vågsbygdskogen meldes det om helt blått. Det vil si: det er flekkvis helt blått, sier han.

  • Både i Baneheia og Vågsbygdskogen meldes det om helt blått. Det vil si: det er flekkvis helt blått.

I kjøleskapet til Edmund K. Ness står glass etter glass med bær på sprit. Til advent er de silt og blandet til skogsbærlikør. Foto: Privat

Det stemmer med informasjon Fædrelandsvennen har fått. Flere vi har snakket med har plukket både fem og ti liter blåbær på noen få timer i Vågsbygdskogen.

Mye nede i Vennesla

Også i Vennesla meldes det om uvanlig mye bær på små områder helt nede i bygda. Alf Vennesland har for eksempel plukket så mye at kona har sagt nok er nok.

— Jeg fant mine på noen få hundre kvadratmeter inne i boligområdet i Brandehei. Det var helt blått her, så nå slipper jeg å dra til skogs, sier han.

I veikanten (hemmelig sted) har Edmund K. Ness funnet disse. Han regner med å plukke rundt ti liter bringebær bare i denne ene skråningen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Edmund K. Ness fra Hægeland synes det er rart at nordmenn bruker store beløp på antioksidant-tabletter når skogen er full av bær med dobbelt så mye sunt i seg.— Blåbærsyltetøy hver morgen må jeg ha om vinteren. Skogsbringebær er bare utrolig godt. Multer også. Krekling har dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. De bruker jeg til råsaft, forteller Ness.

Skogsbærlikør

Og så legger han altså likør, sin egen helt unike skogsbærlikør.

— Jeg fyller norgesglass med bør, så fyller jeg på med 60 prosent sprit og sukker. Etter tre, fire måneder siler jeg og blander bærslagene. Multer, blåbær, bringebær og heggebær er utmerket sammen. Ta gjerne i litt stjerneanis. Likøren skal være ferdig til advent hvert år.

— Men hvor mye av hvert bærslag?

Edmund K. Ness har laget denne patenten som han bruker når han plukker bringebær. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Spylevæskekanne— Det er ikke så farlig. Prøv. Det er som med krydder. Har man fem ulike slag, blir det godt uansett, sier Ness og tar fram ei tom spylevæskekanne.

Den har han snittet to hull i til livremma og ett stort hull til bærene. Når han plukker bringebær må han ha begge henger frie.

Ness har også utviklet en egen renskemetode.

— Jeg bruker trykkluftpistol og fyller blåbær på disse moderne plastkassene du kan få kjøpt. Så er det bare å blåse. Renskingen går som en lek.

— Det er forresten multer i lavlandet i år, sier Ness. Han har funnet en del allerede.

— Den kalde sommeren gir mye mer bær i lavlandet enn vanlig. Lenger innover kommer de nok mye senere enn vanlig, sier han.

Da er det bare å gjenta det gamle jungelord: "Ut på tur, aldri sur"