Kvinnen sier til Stavanger Aftenblad at mannen lurte på om hun ville forholde seg taus dersom han fortalte henne hva det var.

— Jeg ble redd for hva han kunne fortelle, og sa at det ikke var sikkert jeg kunne sitte stille dersom det dreide seg om noe kriminelt, sier kvinnen til Aftenbladet.

Mannen hun snakker om, er den 36 år gamle lyngdølen som ble pågrepet først - onsdag i forrige uke.

Tina Jørgensen ble meldt savnet søndag 24. september 2000. Hun ble funnet drept i en kum på parkeringsplassen ved Bore kirke en måned senere, 26. oktober 2000. Foto: Jonas Haarr Friestad

36-åringen ble interessant for politiet etter at han hadde betrodd seg om Tina Jørgensens skjebne til en kamerat.

Fryktet represalier

Kameraten valgte først å kontakte Tina Jørgensens mor Torunn Austdal Rasmussen med opplysningene. Det skjedde 7. juni i år. Torunn Austdal Rasmussen fortalte Aftenbladet fredag at hun fikk beskjed om ikke å gå videre med opplysningene til politiet, fordi 36-åringens kamerat fryktet represalier.

Først i månedsskiftet juli-august i år var kameraten klar til å gå videre med 36-åringens opplysninger. Etter nesten seks uker med etterforskning, pågrep politiet 36-åringen sist onsdag.

I avhør har mannen avgitt en forklaring som knytter ham og de tre andre siktede til Tina Jørgensens død i september 2000. ## Samvittighetskvaler

Nå forteller den jevngamle kvinnen at hun tror mannen må ha hatt samvittighetskvaler for å ha båret på den grufulle hemmeligheten lenge.

— Vi hadde lite med å gjøre med hverandre i mange år, men da han dukket opp igjen for rundt fem år siden, så jeg at han var forandret, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Hun sier at 36-åringen og hans familie hadde kontakt med hennes familie i oppveksten.

— Vi var lekekamerater, men vi gled bort fra hverandre. Så tok han plutselig kontakt med mine familiemedlemmer og meg i 2009 eller 2010. Han begynte å besøke oss, og overnattet blant annet i kjellerleiligheten min, sier kvinnen.

I 2013 gikk politiet ut med denne tegningen fra parkeringsplassen like etter avkjørselen til Grasholmen. Et vitne har forklart om en mann og en kvinne stod ved det som ble antatt å være en BMW ved 02-tiden natt til 24. september 2000. Fantomtegningen ble laget i forbindelse med etterforskningen i 2000. Foto: Politiet

Hun mener det var sent i 2010 at mannen ville fortelle henne om sin vonde hemmelighet.— Jeg har utdannelse og bakgrunn innen arbeid med psykisk helse. Jeg tror kanskje det kan ha noe med at han ville prate med meg å gjøre. Han sa det var noe han måtte fortelle meg, og begynte med å spørre om jeg hadde taushetsplikt. Det kunne jeg ikke gi ham. Han var i kjellerleiligheten hos meg denne kvelden. Han hadde drukket noen øl, og jeg skal innrømme at jeg var redd for det han kunne fortelle. Jeg fryktet at det kunne være noe alvorlig, sier kvinnen.

Fortvilet

Etter at hun hadde gjort det klart for ham at hun ikke kunne gi noen garantier for taushet, fortalte han henne om sin psykiske helse.

— Jeg oppfattet ham dit at han ikke hadde noe håp om at det som tynget ham skulle ordne seg av seg selv. Han virket fortvilet. Han har nok ventet på at noen skulle si fra, slik at han slapp å gjøre det selv, sier kvinnen.

Politimester Hans Vik (t.h) i Rogaland politidistrikt vil evaluere etterforskningen av Tina-drapet etter at det har kommet kritikk mot politiarbeidet i månedene etter at drapet fant sted. Her på mandagens pressekonferanse sammen med politiadvokat Karen Mork og etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl. Foto: NTB scanpix

Hun sier hun har vondt av situasjonen den gamle kameraten har havnet i.— Han forsvant ut av livene våre igjen noen måneder senere, og vi pratet aldri om den vonde hemmeligheten han sa han hadde. Siden har jeg ikke hørt fra ham igjen. Men jeg tenker mye på ham nå. Han kan ikke ha hatt det godt med seg selv. Jeg kjenner denne mannen som en snill og hjelpsom person, sier kvinnen.

Politiet vil ha kontakt

Hun har foreløpig ikke fortalt politiet hva som skjedde da mannen ville åpne seg for henne.

— Jeg vurderer å gjøre det. Jeg tenker at jeg bør gjøre det, sier kvinnen.

Både politiets etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl og 36-åringens forsvarer Odd Rune Torstrup ber henne om melde fra om sin historie.

— Dette er interessante opplysninger. Jeg oppfordrer denne kvinnen til å kontakte politiet for å gi opplysningene videre. Hvis det er lettere for henne, kan hun gjerne kontakte meg først, sier Torstrup.

Torstrups klient skal i nytt avhør tirsdag.