De senere årene har rundt 40 % av elevene i videregående opplæring mottatt slike grunnstipend. Et stipend som i utgangspunktet skulle nå elever med svak økonomi. Det har vært bred oppfatning på Stortinget om at ordningen måtte spisse, slik at den kunne bli mer treffsikker i forhold til de elvene som har størst behov for økonomisk støtte. Støtten skal komme de til gode som trenger det mest. Det er et prinsipp vi i Høyre synes er riktig. Også Arbeiderpartiet støttet dette.

Økt grunnstipend

Regjeringen foreslo at familier med en samlet inntekt under 400.000,— skal prioriteres med økt grunnstipend. Stipendet ble økt med 1000 kroner i måneden. En økning på 50 %, fra 2000 kroner til 3000 kroner i måneden.

Det har vært en viktig del av omleggingen at begge foreldres inntekter skal regnes inn i grunnlaget som det behovsprøves mot, uavhengig av om eleven bor sammen med en eller begge foreldre. En del av dem som mister stipendet, er elver som til nå bare har blitt behovsprøvd mot inntekten til den av foreldrene de bor hos. Behovsprøving mot begge foreldrene, vil sikre en mer rettferdig fordeling av grunnstipendet. Foreldre bidrar som regel til å forsørge barnet, også i tilfeller der barnet bor mest hos den ene. Da blir det urimelig å bare legge vekt på økonomien til den ene av foreldrene.

Barnelovens regler

Foreldre har plikt til å bidra til å forsørge barn så lenge de er i videregående opplæring, også om de ikke bor sammen med barna. Det er barnelovens regler som skal sikre at barnebidraget fastsettes og oppfylles. Når en av foreldrene ikke bidrar, trer staten inn.

Jeg er glad for at regjeringen forsterker den sosiale profilen på grunnstipendet. Ordningen har hittil dekket langt flere enn intensjonen var, da stipendet ble innført. Videregående skole og opplæring er gratis i Norge. Slik skal det fortsatt være. Med omleggingen av grunnstipendet, styrker regjering støtten til de som er svakest stilt. Samtidig må en huske at gratis læremidler, utstyrsstipend og borteboerstipend også er viktig for å sikre at elever kan få den hjelpen de trenger til å fullføre videregående opplæring. Gode skolemuligheter dreier seg også om mer enn grunnstipend.