Fra tv-stolen hjemme i Vennesla skal Oddleiv Moe blogge for Fædrelandsvennens lesere. Foto: Torstein Øen

Tidligere VG-journalist Oddleiv Moe, som dekket samtlige OL mellom 1994 og 2006, blir Fædrelandsvennens faste OL-blogger. Gjennom hele mesterskapet skal han levere sine skråblikk, sett fra go'stolen i Vennesla.

Utbruddet fra fruen kom spontant da vår flaggbærer entret OL-arenaen. Sexy idrettsutøvere har hun ikke kommentert før – bortsett fra Erik Thorstvedt da. Det skjer hver gang han viser seg på skjermen. Siddissen må ha noe langt mer med seg enn å stoppe fotballer. Jeg ble en smule satt ut, for jeg kontret i alle fall med at jeg ser mørkt på Lund Svindals muligheter for gull, nettopp fordi han er flaggbærer.

Fra tv-stolen hjemme i Vennesla skal Oddleiv Moe blogge for Fædrelandsvennens lesere. Foto: Torstein Øen

— Aksel leder jo verdenscupen i utfor klart foran Hannes et eller annet... (Reichelt)! Som dere forstår har fruen også litt peiling på de sportslige kvaliteter på gutta som står ned fjellsider. Det var da jeg slo statistikk i salongbordet. Det har bare skjedd en gang siden 1976 (Pål Tyldum, stafett) at flaggbæreren har blitt gullgutt. Det var da Bjørn Dæhlie tok to gull på Lillehammer (1994). Ellers har det vært svart hav når det handler om gull for våre flaggbærere (Jan Egil Storholt 1980, Bjørg Eva Jensen 1984, Oddvar Brå 1988, Espen Bredesen 1998, Liv Grete Skjelbred Poiree 2002, Pål Trulsen 2006, Tommy Jacobsen 2010).- Jo lenger tid det har gått, dess større er sjansen for at den statistikken din sprekker, repliserte fruen, ikke helt ulogisk. Jeg unnlot da å nevne at fem av seks flaggbærere fra 1932 til 1964 tok gull (Johan Grøttumsbråten 1932, Ivar Ballangrud 1936, Hjalmar Andersen 1952, Sverre Stenersen 1956, Knut Johannessen 1960, Knut Johannessen 1964). For Birger Ruud (1948) ble det "bare" sølvmedalje.

Vestlig presse har så langt ikke lagt godsiden til for å gi Vladimir Putin kred for dette idrettsstevnet i 17 dager til 330 milliarder kroner – eller halvparten av Helse— og Omsorgsdepartementets budsjett (155 milliarder kroner) i kongeriget Norge for 2014. Det har handlet masse om mesterskapets skyggesider – korrupsjon, brudd på menneskerettigheter og dyrenes rettigheter (leste at et kobbel løsbikkjer på vei mot åpningsseremonien ble skutt). Det ser ut som "bikkja i bakken" er gått ut på dato.Dorthe Skappel fikk heller ikke kred for sin debut som kunstløpskommentator. Her ser det ut som uttrykket "Skomager bli ved din lest" har gyldighet for dronningen av "Gullruten" og "God Kveld Norge". Det ble storm på sosiale medier. Jeg tar med et par, med glimt i øyet: "Det neste blir vel at Charter-Svein kommenterer OL i sjakk i Tromsø". "Hvor er Jan Thomas? Kanskje vi får se ham kommentere ishockey".

Anmeldelsen av OL åpningen med pomp og prakt og pamper overlater jeg til kultureliten. Men selve innmarsjen er vel mest for støtteapparatene. Det var langt mellom kjente ansikt – også i den norske troppen. Før jeg og fruen slukket lysene måtte jeg bare spørre om det var flere av de norske OL-utøverne hun kunne tenke seg å spikre ramme rundt og sette opp på soveværelset:- Brødrene Bø er "goslie", og så Emil da.... Let the Games begin.