Benken "Spark" er tenkt som et lekende element i interiøret. Heltre eik. Design: Elin Louise Sveen/ygg&lyng. Foto: ELIN LOUISE SVEEN

På den årlige messen vises som regel også nyheter som norske designere har tegnet for utenlandske produsenter. Da helst svenske eller danske.

Sofa i bunadsmønster

— Vi ønsker å markere 200-årsjubileet for Norges grunnlov ved å kombinere et eget designprodukt med noe av det mest norske vi har. I samarbeid med det tradisjonsrike firmaet Almankås AS i Bø i Telemark, som har sydd bunader i over 60 år, har vi derfor kledd sofaen "Stunder" med bunadsmønster fra Øst-Telemark. Bunaden ble benyttet som folkedrakt allerede på begynnelsen av 1800-tallet. Selve mønsteret tar utspring i akantusrosen, som også er mye brukt i rosemaling, forteller designer Elin Louise Sveen i ygg&lyng.

Norwegian wood

Dette er et relativt nytt, Drammens-basert varemerke, som vil lage kvalitetsprodukter inspirert av norsk natur, folkesjel og tradisjon - med en moderne vri. Gjerne i eik.

Benken "Spark" er tenkt som et lekende element i interiøret. Heltre eik. Design: Elin Louise Sveen/ygg&lyng. Foto: ELIN LOUISE SVEEN

— Sparken har lange tradisjoner i Norge, Sverige og Finland. For mange er den et kjent og kjært minne fra barndommen, og den er utgangspunkt for en benk jeg har laget til innebruk, forteller Elin Louise Sveen.De to bedriftene Tonning Møbelfabrikk og Stryn Møbelindustri er nå slått sammen under navnet Tonning & Stryn AS. Firmaet skal fortsette å lage tremøbler fra bunnen av, slike som skal vare i generasjoner, designet av Alf Sture, Scenario, Andreas Engesvik, Kristian Østensen og Olav Eldøy.

Gjør comeback

En annen tradisjonsrik møbelprodusent på Vestlandet er Helland, opprettet i 1947. Siden 60-tallet har bedriften satset på kontraktmarkedet. Her kommer en god nyhet til retro-folket:

— Vi relanserer Hans Brattruds «Comet»-stol. Denne ble produsert på Helland på 60-tallet. Etter mange henvendelser fra våre kunder de siste årene er den nå klar i vår kolleksjon igjen, forteller markedssjef Rune Helland.Hans Brattrud var utdannet som møbelsnekker, møbeldesigner og interiørarkitekt før han i årene 1958 –1963 drev eget designkontor i Oslo. Han begynte etter hvert med ferdighusproduksjon, og senere ble han ansatt i Nordre Land kommune.

50-/ 60-tall

I studioperioden skapte Brattrud med stor suksess en rekke møbler, blant dem stolen Scandia Jr., som Fjordfiesta satte i nyproduksjon for noen år siden - og som presenteres i en enda mer miljøvennlig utgave på årets messe.

Dessuten relanserer det lille firmaet Fjordfiesta den multifunksjonelle benken "Krobo", en etterspurt designklassiker fra 60-tallet, tegnet av Torbjørn Afdal.

Det lille Oslo-firmaet Northern Lighting, som med suksess lager stemningsbelysning inspirert av nordisk natur, enten lampene er nye og originale — eller original vare fra gamle dager, presenterer blant annet siste tilskudd til Birger Dahls "Birdy"-familie fra 1952. ## Barnestol og ung design

Tripp Trapp-stolens pappa, Peter Opsvik, er med på en utstilling som presenterer håndplukkede toppdesignere, og viser der en ny barnestol han har utviklet. Unge, uetablerte designere og studenter fra høyskolene i Norge er også på plass med mer eller mindre smarte prototyper på messen, som avsluttes søndag. Kanskje får de napp hos en produsent?