Gjenstander som ikke lenger er i bruk, flyttes til Ridehuset på Slottet, registreres, kategoriseres og settes sendes til lager. Det er ikke bare enkelt å finne ut hvor noe har sin opprinnelse og hvor i historien det hører til.

— Vi driver med en blanding av redningsaksjon og skattejakt. Gjenstandene blir plutselig veldig levende når du får fulltreff og kan koble en gjenstand med et fotografi eller en arkivkilde som setter dem i historisk kontekst, sier seksjonsleder ved Slottet, Ingeborg Lønning, som leder arbeidet med De Kongelige Samlinger.

Målet for Lønning og hennes medarbeidere er å sikre lang levetid for gjenstandene og øke kunnskapen om de kulturhistoriske verdiene samlingene inneholder. Den systematiske registreringen av bildekunst og antikviteter startet i 2002. Fotosamlingen fulgte i 2007 og er alene så omfattende at den utgjør omtrent halvparten av de kongelige samlinger, det vil si rundt 200.000 fotografier. Så langt er over 70.000 gjenstander registrert og fotografert digitalt.

Også de kongelige selv er engasjert i arbeidet.

— Både kongen og dronningen er veldig interessert i det som skjer her. Så vi rapporterer oppover i systemet. Også kronprinsen, den nye generasjonen, har vært her og sett hva vi holder på med, sier kunsthistoriker og rådgiver Marianne Hylbak. (©NTB)