Sailing the farm søker sørlandsk mannskap til etappen over til Skottland Foto: Truls-Einar Johnsen
Jonny Birkelund viser den planlagte ruten for seilasen til Sør Amerika Foto: Truls-Einar Johnsen

KRISTIANSAND: Torsdag var det flere som merket en stor seilskute i aluminium som la til kai i Kristiansand Gjestehavn. Skuta er utsmykket med en lapp der det søkes om mannskap til en seilas til De britiske øyer. Skuta er bygd på dugnad av et internasjonalt gårdskollektiv i Toten og skal seile jorda rundt.

I utgangspunktet ville vi sy seilet på egenhånd også, men prosjektet ble mer tidskrevende enn vi så for oss. Så det er sydd i Kina

Jonny Birkelund. Kaptein

Søker mannskap til Skottland

Kaptein Jonny Birkelund har allerede hatt med mannskap på en prøvetur fra Kristiansand til Danmark og tilbake. Disse har nå mønstret av og derfor søker han etter mannskap i Kristiansand til den første virkelige seilasen på rundturen når «Sailing The Farm» setter seil mot Skottland og England.

Sailing the farm søker sørlandsk mannskap til etappen over til Skottland Foto: Truls-Einar Johnsen

— Vi har sengeplass til seks og trenger nok i hvert fall fire for å kunne seile en så tung båt. De som vil være med vil få opplæring så det er ikke nødvendig at alle har seilkompetanse, men de bør nok være sjøvante. Så for de som har lyst på en gratis ferietur til England i midten av september må bare gi beskjed, sier Birkelund.Planen videre er i følge Birkelund å la «Sailing the farm» seile så lenge skuta makter. Underveis vil mannskap og kaptein byttes ut. Første store mål er Sør-Amerika og Brasil.

— Tanken er at jeg skal være kaptein de neste to årene. Underveis vil vi lære opp en ny kaptein som kan ta over. Klarer vi å lære opp nye arvtakere underveis kan den seile til den ikke klarer mer. Vi seiler til Skottland i september, så seiler vi nedover langs Europa og Afrika-kysten før vi regner med å krysse Atlanterhavet til Sør-Amerika rundt nyttår, forteller Birkelund.

Hjemmesveiset

Han mener det er vanskelig å anslå hvor mye penger som har gått inn i byggingen, men anslår at materialet alene har kostet over en million kroner. Arbeidskraften har utelukkende vært dugnadstimer. Åtte år og 1500 arbeidstimer har gått med på å bygge skuta «Sailing the farm». Den 12 meter lange Archer-seilbåten er nesten 100 prosent hjemmelagd.

— Vi er et kollektiv som driver en økologisk gård på Toten. Der har vi dyrket vår egen mat og etter hvert så var vi noen som begynte å snakke om at vi også ville bygge en egen båt som vi kunne seile jorda rundt med. Alt på båten har vi lagd selv. I utgangspunktet ville vi sy seilet på egenhånd også, men prosjektet ble mer tidskrevende enn vi så for oss. Så det er sydd i Kina, forteller Birkelund.

Internasjonalt

Jonny Birkelund viser den planlagte ruten for seilasen til Sør Amerika Foto: Truls-Einar Johnsen

Det er en internasjonal gruppe som har stått bak gårdsdriften og etter hvert seilbåten. Birkelund er faktisk den eneste nordmannen som har vært med på prosjektet. Også fagbakgrunnen er variert.— Folk fra hele verden har vært med, men det har vært liten interesse fra nordmenn. Det er kanskje ikke så eksotisk for folk fra Norge å drive en gård i Toten, men for folk fra andre land er det fristende. Flere har trengt opplæring i sveising. Det er en del kunstnere involvert. En jente som er smykkekunstner sa at å bygge en båt også er en form for kunst og det har hun jo rett i. Det er brukskunst, sier Birkelund.