Begravelse for statens regning er en æresbevisning som bare blir gitt til noen få utvalgte. Etter den andre verdenskrig har 49 personer blitt gravlagt på denne måten. I tillegg har tre toppolitikere fått offisiell statsbegravelse, viser en oversikt som Finansavisen har utarbeidet.Den første begravelsen staten betalte etter krigen var for forfatteren og nobelprisvinneren Sigrid Undset. I perioden 1959-1968 nådde antall slike æresbevisninger en topp, med ti begravelser på statens bekostning. Fram til 2001 kunne det deretter gå flere år mellom hver statsbetalte begravelse. Men etter 2001 har det vært minst én begravelse på statens regning hvert år, og i 2006 var det tre.

Kjell Magne Bondevik (KrF) var statsministeren som besluttet flest begravelser på statens regning. I løpet av sine sju år besluttet han å dekke tolv begravelser.

Historiker og forfatter Karsten Alnæs mener statens rolle i begravelser er et uttrykk for statens pompøsitet. Han mener ordningen bør avvikles.

— Ordningen har overlevd seg selv, sier Alnæs.

Seniorrådgiver Øivind Østang ved Statsministerens kontor sier at Norge er alene i Norden om en ordning med gravferd på statens regning, og han vet ikke hvordan ordningen begynte. Østang sier det eventuelt vil være en politisk beslutning å avskaffe ordningen. (©NTB)