Zimbabwes president Robert Mugabe er glad for resultatet, sier landets FN-ambassadør.— President Mugabe er glad for å se at FN fortsatt er en organisasjon der det er lik suverenitet for hvert medlemsland, og at det finnes mekanismer i systemet som beskytter de svake fra de mektige, sier ambassadør Boniface Chidyausiku til BBC.

PressWashington presset hardt på for å få vedtatt straffetiltakene mot Zimbabwe, og landets FN-ambassadør var svært skuffet over fredagens nei i Sikkerhetsrådet.

Russlands veto reiser tvil om Moskvas pålitelighet som G8-partner, mener ambassadør Zalmay Khalilzad. Russlands president Dmitrij Medvedev støttet G8s uttalelse om målrettede økonomiske sanksjoner mot Zimbabwe, og landet har nå foretatt en kuvending, sier Khalilzad.

Blokkeringen fredag er et stort nederlag for sanksjonspådriverne USA og Storbritannia.

— Sikkerhetsrådet har ikke tatt sitt ansvar og gjort hva det kunne for å forhindre en nasjonal tragedie som blir stadig dypere og som sprer seg over det sørlige Afrika, sier Storbritannias FN-ambassadør John Sawers.

KriseZimbabwe har vært i alvorlig politisk krise siden første omgang i presidentvalget i mars. Det udemokratiske valget og volden mot opposisjonen har utløst en storm av internasjonal kritikk mot regimet i landet i kjølvannet av andre valgrunde i juni.

De foreslåtte straffetiltakene innebar at det ville blitt innført våpenembargo mot president Robert Mugabes regime. I tillegg var det foreslått å innføre reiserestriksjoner og økonomiske straffetiltak mot Mugabe og 13 andre regimeledere.

Ni av Sikkerhetsrådets medlemmer stemte for sanksjonene, mens fem stemte mot. I tillegg til vetolandene Russland og Kina gikk Sør-Afrika, Libya og Vietnam mot forslaget.

— Ingen trusselMotstanderne av sanksjoner mener situasjonen i Zimbabwe ikke utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, og at Sikkerhetsrådet derfor ikke kunne gjøre noe vedtak.

Å vedta sanksjonene ville være å gå ut over FNs mandat, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Zimbabwes regjeringsparti ZANU-PF innledet torsdag samtaler med opposisjonspartiet MDC. Samtalene holdes i Sør-Afrika med sørafrikanske meglere, og sanksjonsmotstanderne mener forhandlingene må gis en mulighet til å lykkes uten at det innføres restriksjoner på regimet i Harare.

Den afrikanske union uttalte på et toppmøte i juni at sanksjoner mot Mugabe kun ville ødelegge muligheten for en politisk løsning på krisen. Vestlige land mener sanksjonene tvert om ville presset Mugabe til å drive seriøse forhandlinger med opposisjonen. (©NTB)