KRISTIANSAND: Henrik Ibsens En folkefiende som nåtidsdrama — det er fredagens mest spennende filmpremiere. Regissør Erik Skjoldbærg har plassert tv-kjendisen Tomas Stockman i ei bygd på Vestlandet, der han skal produsere verdens reneste vann på flaske sammen med sin bror, Peter. Virksomheten gir nytt liv og optimisme til bygda, men så viser vannprøvene spor av et forbudt plantevernmiddel. Og hva gjør man da?

Denne filmen åpner Filmfestivalen i Tromsø. Skjoldbjærg som tidligere har laget Insomnia og Prozac Nation, har skrevet manus sammen med forfatteren Nikolaj Frobenius. I rollen som Stockman finner vi solide Jørgen Langhelle sammen med Trine Wiggen, Sven Nordin, Pia Tjelta og Jon Øigarden. Til avisen Nordlys har Skjoldbjærg sagt at hovedpersonen er tenkt som en krysning mellom opprøreren Michael Moore og Fedon Lindberg!

To nye amerikanske filmer står også på programmet. Ray er basert på livshistorien til blues/soul-musikeren Ray Charles, en av musikkhistoriens store personligheter. Natt til mandag fikk skuespilleren Jamie Foxx Golden Globe-pris for beste skuespiller i kategorien komedie eller musikal for sin tolkning av rollen som den blinde sangeren, musikeren og komponisten. I 1954 slo han for alvor igjennom med «I've Got a Woman», og hans miksing av blues og gospel vakte stor oppsikt. I løpet av sin karriere spilte han inn mer enn 75 album, og han reiste verden rundt med konserter. Han døde i fjor sommer, 73 år gammel.

Pierce Brosnan har hovedrolle i den andre amerikanske filmen, After the Sunset. Det skal være en action-komedie der Brosnan og Salma Hayek er diamanttyver. Etter et vellykket kupp skal de nyte livet på Bahamas og legge nye planer - men så er altså en FBI-agent, spilt av Woody Harrelson, på sporet av dem.

DVD-TIPS

Er du ute etter kvalitetsfilm, så må du få med deg den argentinske Motorsykkel-dagbøkene. Den er basert på dagbøkene til en ung legestudent som senere skulle bli kjent som revolusjonshelten Che Guevara. I denne filmen som er lagt til 1954 da Guevara fylte 24 år, er det Gael Garcia Bernal som har hovedrollen. Han tar oss med på en reise gjennom det søramerikanske kontinent, hvor han og hans følgesvenn møter en skrikende sosial urettferdighet. Fædrelandsvennens Knut Holt ga terningkast fem da den kom på kino. Han skrev: «Rent billedmessig er dette ofte vakkert: Bilder og billedrekker har en poetisk kvalitet. En dypt sympatisk film om en bohemaktig reise, samtidig om fødselen til et sterkt og vidtfavnende politisk engasjement.»

En av høstens norske filmer, komedien Salto, salmiakk og kaffe, kan nå leies. Den fikk terningkast fire av Holt. Regissør Mona J. Hoel fikk her med seg blant andre Benedikte Lindbeck. Kjersti Holmen. Dennis Storhøi og Fares Fares. Budskapet er at vi arbeider oss til døde, vi vasker for mye når vi er hjemme, vi bruker altfor mye energi og oppfinnsomhet på å holde fasaden. I stedet burde vi dyrke kjærligheten og bry oss mer om hverandre. Holt falt spesielt for Kjersti Holmens formfullendte jordmor: Dødssliten, med vaskemani og avstandsforelskelse i en politimann.

På leiemarkedet denne uke er også The Football Factory, en voldelig historie fra britisk fotballmiljø som hadde 18 års grense på kino. Dessuten sendes det ut to gamle Hitchcock-filmer, Dial M for Murder (1954) og The Wrong Man (1956).