To av hagens mest oversette bærsorter, rips og solbær, er stjerner i C-vitamin-klassen. Men rips gir dobbelt så stor avling som sin svarte søster. Noen overser glatt både rips, solbær og stikkelsbær i hagen. Det er sørgelig, for alle tre, velkjente bærslag har masse smak og næring å tilby, til gi-bort-pris.

Kanskje greier vi å friste deg ut med spannet?

Lekkert: Kall det rips med krem, ripstrifle eller Eton mess med rips, sitronkrem og sprø marengser. Lekkergod dessert er det uansett. Foto: Jonas Haarr Friestad

Rips med sitronkrem og marengs

Denne desserten er rask å blande hvis du kjøper ferdige pikekyss i konditoriet og satser på en god lemon curd fra glass.

Nok til 6 porsjoner:

Marengs:

2 små eggehviter

2 dl sukker

Krem:

3 dl kremfløte

5 ss lemon curd — gjerne fra glass

1 ts revet sitronskall

2 korger rips - 300 g

Marengs: Pisk eggehvitene luftige, men ikke helt stive. Spe med sukker i flere omganger mens du pisker, helt til massen er seig og stiv. Sprøyt små pikekyss på bakepapir. Stek ved 130 grader i minst 45 minutter. Skru av varmen og la marengsene avkjøle i ovnen med en liten åpning på døren like lenge.

Krem: Visp fløten halvstiv. Vend inn lemon curd og smak til med revet sitronskall.

Anretning: Legg et par små pikekyss eller brekk opp større nederst i høye dessertglass. Legg lagvis krem og rensede rips helt til topps. Pynt med friske rips.

Muffins med friske bær

Du trenger:

4 1/2 dl hvetemel

2 1/2 ts bakepulver

1 1/2 dl sukker

en knivsodd salt

1 egg

2 dl melk

60 g smeltet smør, helst usaltet

2 1/2 dl rips - eller blåbær, bringebær, plommer

2-3 ss perlesukker

Bland alt det tørre; pass på at bakepulveret er godt blandet i melet før væsken tilsettes. Tilsett egg, melk, smeltet smør og sitronskall. Bland alt raskt på mikseren. Rører du deigen for lenge, blir kakene seige. Vend til slutt eller bær forsiktig inn for hånd.

vignett_ny_god mat_borghild.jpg

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Bruker du muffinsformer av metall, bør disse forvarmes 5 minutter før de smøres godt.

Fyll formene trekvart fulle. Strø på sukker. Stek cirka 10 minutter. Skru deretter ned til 180 grader og stek dem lys gylne cirka 10 minutter til.

Avkjøl fem minutters tid på rist før kakene tas ut av formene.

Stikkelsbærkake med mandellokk

Denne godbiten smaker aller best om du serverer den lunken.

Nok til 8 porsjoner:

Bunn:

175 g smør med romtemperatur

2 dl sukker

revet skall av 1 1/2 appelsin

2 store egg

100 g malte mandler

1 1/2 dl hvetemel

1/2 ts bakepulver

Fyll:

250 g rensede stikkelbær, røde eller grønne

Topping:

50 g smør

3 dl lyst muscovado-sukker eller vanlig strøsukker

revet skall av 1/2 appelsin

100 g mandelflak

2 ts sukker til å strø over

2 dl kremfløte

Toscakake: En Tosca-variant av stikkelsbærkake er en flott avslutning på et sensommermåltid. Servér gjerne på terrassen med vispet kremfløte eller vaniljekrem. Foto: Jonas Haarr Friestad

Bunnen: Sett stekeovnen på 175 grader. Smør en springform, 24 cm i diameter. Dryss i litt brødsmuler.

Visp smøret jevnt noen minutter. Tilsett sukker og appelsinskall. Rør i kjøkkenmaskin til det er lyst og luftig.

Visp i ett egg om gangen, deretter malte mandler. Sikt i mel og bakepulver og bland godt.

Hell røren i formen og slett til overflaten.

Stek bunnen midt i ovnen cirka 20 minutter.

Fyll: Fordel stikkelsbærene oppå og stek 10 minutter til.

Topping: Smelt smøret i mens i en liten kasserolle. Bland i muscovado-sukkeret og mandelflakene. Bred ut blandingen over kaken. Stek videre minst 15 minutter til overflaten er gyllen og sprø.

Sjekk om kaken er gjennomstekt ved å stikke en tannpirker ned i midten. Henger ingenting igjen, er kaken stekt.

La kaken avkjøle i formen cirka 10 minutter. Strø over litt sukker.

Servér lunken med litt lettvispet kremfløte eller vaniljeis.