EN NEVE GULL: Randi Marie Olsens smykker var verdt 1782,49 kroner. FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland
GRANSKER: Johanna Raga Waronen gransker smykker. FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

LILLESAND: Ved å levere til lokal gullsmed i Kristiansand kunne man få 130 kroner grammet for 14 karat, men da er selgeren nødt til å ta ut verdiene i varer fra den samme gullsmeden. Ingen av de fire gullsmedene Fædrelandsvennen var i kontakt med, leverer ut kontanter i bytte mot gull.

Ville ha vurdering

De lavere prisene hos omreisende gullkjøpere trekker til seg sørlendinger som vil selge gull. I Kristiansand var det tre dager med kø i forrige uke, og Gull Adams innkjøpere melder om stor pågang også i de andre sørlandsbyene som besøkes denne uken. For tiden er det rekordhøy pris på gull.

Randi Marie Olsen jobber selv i gullsmed. Likevel tok hun med seg smykker til Gull Adams omreisende kjøpere da de besøkte Hotell Norge i Lillesand i går.

— Jeg har lyst til å få en vurdering av hva jeg kan få for gullet, samtidig som det er interessant å sammenligne med hva vi betaler, sier Olsen som jobber hos Mestergull T. Berglihn. Hun presiserer at hun ikke var på oppdrag for dem, men ville ha en privat vurdering.

Flere i kø

Hennes arbeidsplass gir i likhet med de fleste andre gullsmeder i Kristiansand kun ut varer i bytte mot gull. I går verdsatte fire gullsmeder i Kristiansand ett gram 14 karats gull til 130 kroner. 14 karat er den vanligste kvaliteten i Norge.

Hos Gull Adam ga de 113 kroner for samme kvalitet.

— Gullsmedene kan gi høyere pris så lenge de får salget i egen forretning, sier Karl Sandin.

Hans kollega Johanna Raga Waronen vurderte Randi Marie Olsens gullsmykker til en verdi av 1782,49 kroner, omtrent det Olsen tippet selv.

GRANSKER: Johanna Raga Waronen gransker smykker. FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg får tenke litt før jeg skal selge det. Først må jeg høre med dem jeg har fått det av, sier Olsen. Fædrelandsvennen snakket med andre som sto i kø. Flere ga uttrykk for å ha en del gullsmykker de aldri brukte, og som var bedre å få omsatt i rene penger.

Gamle gifteringer selges ofte.

— Mange har ikke så gode minner, og vil heller kvitte seg med den, sier Sandin.

Kø i Kristiansand

Omreisende gullselgere har blitt kritisert for ikke å ha nøyaktige vekter og for å betale for dårlig.

Gull Adam forklarer de lavere prisene med at det koster å ha mennesker som reiser rundt, men at mange foretrekker tryggheten det gir. Ved brevhandel slipper man utgifter til hoteller og rom der man foretar kjøpet.

Gullsmed Egil Berglihn i Kristiansand forklarer at de ikke gir ut kontanter i bytte mot gull fordi de vil redusere risikoen for å handle med tyvgods.

Sandin sier at de rapporterer alt de kjøper til politiet, og forteller at de har navn på alle som har levert gull. Som Nordens største kjøper av gull fra smykker bedyrer de å være svært seriøse.

Forbrukerrådet i Agder har ingen sterke innvendinger mot virksomhet. Likevel ber de folk sjekke før de selger gullet.

— Vi råder folk til å sjekke vekt, kvalitet og pris minst to steder. Ta det med til en gullsmed for en vurdering, sier regiondirektør Eirik Nyberg.