— Hvorfor skal gutter absolutt leie hverandre i hendene, fratar vi gutter retten til å være gutter og hvordan går det med disse guttene siden?

Spesialist i klinisk psykologi, Nils Eide-Midtsand, mener det er på sin plass å stille disse spørsmålene.

En ny studie viser at det har skjedd en endring i gutterollen, at gutter i barneskolen snakker om følelser og leier hender. Tiår med likestillingstiltak har bidratt til å endre barns oppvekst og forståelse av kjønn, hevdes det.

— Jeg har funnet en endring i hvordan gutter forholder seg til det emosjonelle. Å være personlig og snakke om følelser var ikke problematisk eller feminint, det var langt på vei et ideal, sier forskeren bak studien, Stian Overå.

LES OGSÅ:

Likestillingstiltak har skapt følsomme gutter

Utviklingen er ikke utelukkende av det gode, mener Nils Eide-Midtsand.

— Det er mange positive ting ved at gutter blir mer følsomme, men det er et «men», sier psykologen.

Han viser til et skrekkeksempel fra USA der man i likestillingens navn erstattet alle maskuline helter i lærebøkene med kvinnelige helter.

— Gutter og menn kan ha en annen uttrykksform. Det er mye kjærlighet i handling også. Der kvinner sier «Jeg er glad i deg» og har et utviklet følelsesspråk, viser mannen den samme kjærligheten, bare at han gjør det gjennom å gå ut i garasjen og vaske bilen hennes, sier han.

Han viser kjærlighet gjennom å gå ut i garasjen og vaske bilen hennes

Gjennom lekeslåssing lærer de seg grenser

— Når det er sagt, det er ikke noe nytt at gutter iblant leier hverandre i skolegården, det kan gjerne være rett etter at de har lekeslåss. Gjennom lekeslåssing lærer de seg grenser. Jo bedre venner, jo røffere og mer hardhendt kan de tillate seg å være med hverandre. Dette kan feilaktig bli tolket som aggressivitet, men er en sunn uttrykksform for gutter. Hvis denne uttrykksformen blir ansett som mindre positiv, går vi i feil retning, sier han.

Spesialist i klinisk psykologi, Nils Eide-Midtsand. Foto: Sørlandet Sykehus HF

— Vi vet fra forskning at gutters nevrobiologi og evolusjonshistorie naturlig leder ham mot fysisk, ofte vill lek, mens jenter mer naturlig ledes mot mer stillesittende rollelek. Denne forskjellen demper vi i samfunnet vårt, særlig i skolen, mener Eide-Midtsand.- Samtidig vet vi at hjernen er formbar, muligens kan vi etter hvert se en fysiologisk endring hos kjønnene gjennom at nye ferdigheter blir øvet opp, men dette har det vært forsket altfor lite på per i dag, sier han.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Frykter urolige og mistilpassede gutter

Han frykter at det å fremelske det feminine, på bekostning av det maskuline, kan bidra til at det skapes urolige og mistilpassede gutter.

— Deres guttenatur blir ikke akseptert, sier han.

Eide-Midtsand har nær 30 års erfaring med utagerende og aggressive gutter i behandlingsapparatet som spesialfelt.

— Jeg ser det ikke som negativt at gutter blir flinkere til å uttrykke seg også med språket. Det jeg er skeptisk til er opplegg som går ut på å tvinge ham til å bli noe han ikke er – det vil si som ikke aksepterer ham som den gutten han er på tross av at hans naturlige væremåte kanskje innebærer noen flere kjepper i voksensamfunnets maskineri, presiserer Eide- Midtsand.

- Gutter trenger sang, dans og slagsmål

— I Danmark er der noe som heter at gutter trenger sang, dans og slagsmål, sier barne- og ungdomsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning i København, Jørn Martin Steenhold, og er således helt på linje med Nils Eide-Midtsand.

Han mener at det er bra at gutter later som de dreper hverandre, og at de slåss så bustene fyker. Det er en viktig del av oppveksten.

Leken gjør at guttene blir i stand til å vite hvor grensene går. Steenhold mener det er grunn til å frykte en utvikling hvor slik lek ikke godtas.

Jørn Martin Steenhold Foto: Privat

— I barnehagen blir små gutter oppdratt av i all hovedsak kvinner, det er noe flere menn i skolen, men slettes ikke mange. Kvinner ser litt annerledes på gutters voldsomme tumlelek. Men det er nødvendig å skille mellom aggresjonslek og aggresjon, mener Steenhold. - I ytterste konsekvens, hva kan det å legge bånd på gutters lek gjøre med dem senere, mener du?

— Som vi sier i Danmark: Det skal nok gå alt sammen. Dessuten vil gutter veldig raskt finne sin egen stil, om ikke før, så skjer det i militæret. Jeg synes Norge skal være stolt av sin maskulinitet og sine soldater, sier han og legger til:

— Feminisering av et samfunn, mye er av det gode, men det er også en balansekunst.

Viktig å vise «de negative følelsene»

De to kjønnene har naturlig, gjennom menneskets utviklingshistorie utviklet forskjellige følelser og forskjellige følelsesregistre. Men de kommer til utrykk i forskjellige situasjoner i hverdagen, mener Steenhold.

— Når barn rører ved hverandre, ved at de gir hverandre massasje som Stian Overå påpeker i sin forskning, virker det passiviserende og positivt. I dansk forskning har man i forbindelse med mobbing sett at gjensidig massasje er svært mye benyttet i skoler og barnehager, sier Steenhold.

— Men det må ikke bli slik at det kun er de positive følelsene som får plass. Å vise «de negative», som jo er naturlige menneskelige uttrykk, er viktig slik at disse følelsene kan bearbeides sammen med andre barn og kloke voksne, legger han til.