Flere kvinner ser ut til å planlegge barn ut ifra arbeidssituasjon, og tar heller abort om de blir uønsket gravide. Det kan tall fra fødsels— og abortstatistikken tyde på. Siden 2001 har antall aborter blant voksne kvinner hatt en markant økning, skriver VG.

— Vi ser at kvinner oppgir presteringspresset i arbeidslivet som en årsak til at de ønsker abort. Utviklingen viser at kvinner i starten av en jobbkarriere i større grad ser på barn som en hindring for inngang til arbeidslivet, i stedet for å betrakte familieforøkelse som er en naturlig del av etableringsprosessen, sier veileder Vivi Helen Skreppedal i veiledningstjenesten Amathea til VG.

Professor Anne Eskild ved Kvinneklinikken ved Akershus universitetssykehus bekrefter tendensen.

— Mange vegrer seg mot å få barn før «alt er på plass» i livet. De skal ha truffet den riktige mannen, og ha en jobb å komme tilbake til etter foreldrepermisjon. Mangelen på en slik trygghet gjør nok at mange kvinner føler det både er praktisk og økonomisk vanskelig å få barn når de er mest fruktbare - noe som også vises igjen både i fødsels- og abortstatistikken, mener hun.

Ifølge Folkehelseinstituttet har aborttallene for tenåringsjenter gått ned, mens aborttallene for voksne kvinner øker.