OSLO: Når James Hetfield & co inntar Valle Hovin, er det duket for en litt uvanlig konsert. Temaet for kvelden er Metallicas "Black Album" fra 1991, og det skal spilles i sin helhet. Men ikke fra start til slutt.

For hvis bandet fortsetter som de har gjort hittil på turnéen, starter de med albumets siste låt og spiller seg bakover til ""Enter Sandman" — første låt på platen.

Noe helt annet

De som husker 80-tallet og denslags, husker sikkert at det gikk ut bud fra bekymrede foreldre og kristne om at metall-band skjulte satanistiske budskap på albumene sine - mørke meldinger som kunne høres ved å spille platene baklengs (nei barn, dette funker ikke på iTunes og Spotify...). Men dette er altså noe helt annet.

Ifølge trommis Lars Ulrich var det kanskje hans idé å spille albumet i revers:

"The Black Album"

— Hvis du liker det, var det min idé. Hvis ikke var det James Hetfield, sier han til Rolling Stone Magazine. Ifølge Ulrich er tanken bak stuntet å få litt mer fokus på de mindre kjente låtene lenger bak på platen, før man kroner verket med de største låtene. En "vinneridé", ifølge dansken.

Det kan hende at det drypper noen låter fra andre plater også, men det er altså det kommersielle gjennombruddsalbumet som står i høysetet på onsdag. "The Black Album" var Metallicas femte studioalbum, og lå på VG-lista i hele 27 uker, med nr. 1 som beste plassering. Flere av singlene fra platen havnet på topp 5 på den norske singellisten.

For to år siden fylte Metallica Telenor Arena til randen to ganger, og onsdagens konsert på Valle Hovin er forlengst utsolgt. Dørene åpner kl. 17, og før Metallica går på scenen i halv ni-tiden skal Gojira og Mastodon få opp tempen.