LYNGDAL: — Det å vokse opp på en plass som ligger så nær fjorden og skogen, har gitt meg en frihet. Det var en åpen dør til kreativitet i min barndom, sier Cecilie Persson Bruserud.

24-åringen har vokst opp på det lille tettstedet Fleseland i Lyngdal, rett ved Lenesfjorden. Nå bor hun i Bergen, hvor hun jobber som lærer på første trinn. I høstferien var hun hjemme for å lade batteriene. Noen uker tidligere hadde hun imponert samtlige mentorer og hele det norske folk med sin tolkning av "Like A Star".

I videoen øverst kan du se hva Misjonskirken i Lyngdal har betydd for Cecilie Persson Bruseruds utvikling som sanger. Trykk på pilen for å se videoen.

— Etter hektiske hverdager i storbyen Bergen, er det noe som faller på plass når jeg kommer hit. Dette er mitt lille paradis på jord, sier Bruserud, som har gode minner fra oppveksten.- Her kunne jeg synge for sauene til onkel Georg, eller for "tusenvis av folk" nede på jordet her, sier The Voice-deltakeren.

Bestefar som helt

Hun tilbrakte også mye tid med sin bestefar, Alf Igland. Han tok henne med på traktorturer over heia og ut på fjorden for å sette garn. Han lærte henne å se gleden i det hverdagslige, og ikke i materielle ting.

Bestefar Alf Igland lærte Cecilie å bruke fjorden. Her har hun hatt med søsknene Marthe og Håvard ut for å sjekke hummerteinene. Bak ved naustet står mor Bente Foto: Kjetil Samuelsen

— Bestefar var min helt, og det var et stort tap for meg da han døde i 2007. Man ser ikke hvor stor del av livet besteforeldre har hatt, før de ikke er der lengre. Men jeg tror han hadde likt dette. Jeg tror bestefar hadde vært stolt av meg, sier Bruserud.

— Og jeg tror bestemor heier for begge. Da jeg gikk videre sist satt bestemor og hysja på alle i stua her, fordi hun filmet med ipaden sin, legger lyngdalsjenta til.

Skriver litt selv

Bruserud har sunget hele livet. I barnekor, i ungdomskor, som lovsangsleder i Misjonskirken i Lyngdal. Og i flere bryllup. Hun har alltid hatt en drøm om å stå på en scene.

— Jeg får et kick av å stå på en scene. Og det har ikke så mye å si hvor stor scenen er, jeg liker å se de jeg synger til. Å kunne gi de noe eget, det er en stor drøm, sier hun.

— Skriver du noe selv?

— Ja, jeg skriver litt. Både melodier og tekst. Men det kommer an på hvor jeg er i livet. Jeg har en tendens til å legge litt mye hjerte i det jeg skriver. Kanskje for mye. Jeg ønsker at publikum skal lytte til mine sanger, og at sangene skal treffe dem uavhengig av min tolkning. Vi ser og hører med forskjellige øyne og ører.

Idol-nekt

I tenårene hadde sangtalentet et stort ønske om å bli med i Idol. Foreldrene Bente og Henning sa nei.

— De så at jeg var for sårbar og umoden. Jeg er glad nå for at de stoppet meg, sier hun.

Men om foreldrene stoppet Idol-deltakelse, støtter de henne fullt ut i The Voice. Faktisk spurte mor Bente om ikke datteren ville melde seg på.

Familien Persson er glad i kortspill. Her spiller Cecilie, søsteren Marthe og moren Bente, mens broren Håvard spiller gitar. Foto: Kjetil Samuelsen

— Da svarte jeg "Nei...", men egentlig satt jeg og skrev på søknaden akkurat da. Når jeg hadde begynt alene, ville jeg klare det alene.

Fredag kveld er Bruserud klar for duell. Vinner hun den, er hun ett steg unna finalerundene.

— Noen av de andre deltakerne har sagt at jeg får stemmene fra hele bibelbeltet. Men familien har i hvert fall begynt å spare allerede, sier hun og ler.

- Hun har noe spesielt

Moren Bente og søsknene Marthe og Håvard er stolte av sin datter og storesøster.

— Hun er seg selv i hele opplegget. Jeg er veldig trygg på henne. Og jeg har kjempetro på henne. Hun har alltid rørt meg, siden jeg er mammaen, men det er ikke bare meg. Hun har noe spesielt, skryter mamma Bente Persson.

Familien Persson er en sangglad familie. Her synger Cecilie sammen med søsteren Marthe og moren Bente, mens broren Håvard spiller gitar. Faren Henning og broren Joachim var ikke hjemme da vi var på besøk. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg synes det er veldig gøy at hun er med på The Voice, og hun har en bra stemme. Det er litt rart å se henne på tv, men det er veldig gøy at mange av vennene mine snakker om det, sier lillebror Håvard (11).

— Jeg syns det er veldig gøy å være søsteren til Cecilie. Det var ganske rart å se henne på tv. Jeg har sett det mange ganger. En gang viste læreren det på skolen. Jeg syns stemmen er utrolig fin, sier lillesøster Marthe (12), som gleder seg til fortsettelsen.

I videoen øverst kan du se hva Misjonskirken i Lyngdal har betydd for Cecilie Persson Bruseruds utvikling som sanger. Trykk på pilen for å se videoen.