ANTE IKKE: Først da Pamela Wilson fra Washington begynte å interessere seg for slektsgranskning, fant hun ut at tippoldefaren var fra Norge og hadde vært fyrforvalter og fyrmester på Lindesnes. Foto: Roar Greipsland
GAVE: Pamela Wilson ga "Landstads salmebog" til Lindesnes fyr. Den hadde tilhørt Einar Blekum, sønn av fyrmester Olavus. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — Helt fantastisk å være her. Fredelig og rolig, i ett med naturen, synes Pamela som aldri har vært i Europa før. Jakten på tippoldefarens historie skulle derimot lokke henne opp i fly, 20 år siden forrige gang, og bringe henne til Lindesnes. Først da hun begynte å granske slekten sin i tiden rundt 1980, fant hun ut av sitt norske opphav, og at Olavus Blekum hadde vært fyrvokter på Lindesnes.

To døgn i fotsporene

— Nå ville jeg til Lindesnes for å se om det var informasjon jeg ikke hadde fra før, sier Pamela som sammen med datteren Tawny tilbringer et par døgn i

FYRVOKTEREN: Olavus Bleken var fyrforvalter og fyrvokter på Lindesnes. Olavus var født i 1840, og døde i 1915.

den gamle fyrbetjentboligen. Her har de skaffet seg god kontakt med Simen Lunøe Pihl og fyrmester Rolf Dybvik, og fått et innblikk i hvordan tippeoldefaren arbeidet og levde ute på landets sørspiss i tiden fra 1878 til 1911. Pamelas egen familie snakket lite om sine norske røtter, rett og slett av mangel på interesse for slektsgranskning.

Olavus var født på Kongsberg i 1840 og døde i 1915, trolig i området ved Lindesnes. Han og kona fikk elleve barn, og tre av dem døde. Fire av sønnene deres emigrerte til Amerika, og slik har det seg at Pamela etter hvert fant ut om tippoldefarens historie på fyret.

Betyr mye

— Jeg er den eneste av oss fire søsken som virkelig liker å reise, smiler datteren Tawny forklarende på hvorfor hun som den eneste er med til Norge. Men heller ikke hun legger skjul på at det er moro å se tipptippoldefarens bosted og arbeidsplass.

— Her ute er det mye vakrere enn jeg hadde forestilt meg ut fra bilder. Det betyr mye for meg, og jeg er helt overveldet over å få være her, sier Pamela.

— Om det har vært andre amerikanere på overnatting i betjentboligen, er det nok første gang amerikanske etterkommere av en fyransatt er her, fastslår fyrmester Rolf Dybvik.