MANDAL: — Vi har spurt en del personer i lokalmiljøet, men ingen har så langt sagt seg villige til å ta ansvar for å heise og fire flaggene, sier leder av Holum menighetsråd, John Kittelstad.

Holum kirke fikk to flaggstenger i gave i 2004, og siden har kirketjeneren og to lokale, frivillige tatt hånd om flaggingen. I vinter meldte de to frivillige at de ønsket å bli fritatt for denne oppgaven, og de siste månedene har derfor menighetsrådet bedt flere personer om hjelp - men uten hell.

— Dette er et spørsmål om økonomi, og det er ikke midler til å legge all flaggingen til kirketjenerstillingen. Det kan tenkes at løsningen på denne saken er å kjøpe inn vimpler som kan henge permanent, sier Kittelstad.

- Flott gave

Ifølge Holum kirkes flaggreglement skal frivillige heise og fire flagget ved seks offisielle flaggdager, mens kirketjeneren tar ansvar for å flagge ved begravelser, bryllup og enkelte gudstjenester. Kirketjeneren vil fortsatt ha ansvar for sine oppgaver.

HÅPER I DET LENGSTE: John Kittelstad i Holum menighetsråd har siden i vinter spurt forskjellige personer om de kunne tenke seg å ta ansvar for å flagge ved Holum kirke, men hittil har svaret vært negativt. Foto: Hanne Christine Bor, Hanne Christine Borø

— Jeg håper jo at vi finner noen nye ildsjeler. Vi har spurt personer som bor i nærheten, slik at de har kortest mulig vei. Flaggstengene er en flott gave, og da er det synd ikke å kunne bruke ordentlige flagg. Flagg betyr mer enn vimpler, sier Kittelstad.Saken er tidligere behandlet i Mandal kirkelige fellesråd, og sendt tilbake til Holum menighetsråd. Menighetsrådet skal diskutere saken igjen på et møte 30. august.

— Jeg synes det er trist at vi ikke har funnet fram til nye frivillige, men vi kan ikke tvinge folk heller. Det er uansett ikke aktuelt å kvitte seg med flaggstengene, da er det heller aktuelt med vimpler om det ikke dukker opp noen, sier Kittelstad som inderlig håper at noen melder seg.

Kun i Holum

Menighetssekretær i Mandal, Astrid Braadland, sier det per i dag ikke er aktuelt å legge alle flagge-oppgaver til kirketjeneren. Hun har også forhørt seg med Mandal kommune om hjelp til flaggingen, men også der var svaret negativt.

— Får vi ikke frivillige, er det en billig investering å kjøpe vimpler, og det er også en god måte å løse problemet på. Likevel er jeg optimistisk på at vi får tak i noen som ønsker å fortsette dette arbeidet, sier Braadland.

Hun forstår at enkelte kan engste for å påta seg forpliktelser, men viser også til at det på generelt grunnlag er ufattelig mange frivillige innen kirkelig arbeid.

— Samtidig er det kanskje ikke så lett å binde seg opp til slikt arbeid på høytidsdager. Det kan hende at vimpler er en midlertidig løsning, og at det på sikt melder seg noen. Jeg har i alle fall ikke gitt opp å finne noen, og det hadde vært hyggelig å fortsette tradisjonen med flagg, sier Braadland.

I Mandal kommune er det kun Holum kirke som har flaggstenger.

— Jeg har forhørt meg hvordan de løser dette ved kirker ellers i regionen, men de færreste kirker har flaggstenger og slipper dermed hele problematikken. Uansett hva som blir utfallet i Holum, vil det bli noe flagging, lover Braadland.