OSLO: Om to måneder kommer svaret.

Det blir lite sommerferie for dommerne i terrorsaken. Da hun hevet forhandlingene for siste gang fredag, lovet tingrettsdommer Wenche Arntzen at dommen skal være klar 24. august.

– Vil ta ansvar

Aktor Inga Bejer Engh oppfordret torsdag dommerne, uavhengig av hvilken konklusjon de måtte ende på, å skrive en dom hvor alle detaljer fra den ti uker lange rettssaken er tatt med. Hun understreket at dokumentet vil få en sentral rolle når dommen mot Breivik med jevne mellomrom skal forlenges, trolig i all overskuelig framtid.

Spørsmålet er ikke om Breivik blir sittende innelåst i overskuelig framtid, men om det skal være som psykotisk uskyldig på sykehus eller tilregnelig lovbryter i et fengsel. Retten har de siste dagene hørt tunge argumenter for begge alternativer.

– Tiltalte har et radikalt politisk prosjekt. Det å sykeliggjøre hans handlinger tar fra ham en grunnleggende rett, nemlig retten til å ta ansvar for egne handlinger, sa Lippestad i sin prosedyre.

Statsadvokat Svein Holden sa i sin prosedyre at påtalemyndighetens vurdering er at det er mindre alvorlig om en tilregnelig person ble plassert på sykehus enn at en psykotisk hjelpetrengende ble satt i fengsel.

Applaus og gråt

Applaus, gråt og demonstrasjon preget den aller siste dagen av rettssaken. Fem kvinner, overlevende ofre og etterlatte skulle, i hver sin sluttreplikk, fortelle om den grusomme dagen og tiden etterpå. Igjen rant tårene hos dommere og advokater og de mange tilhørerne.

Moren til Hanne Ekroll Løvlie, som ble drept i regjeringskvartalet, fortalte svært følelsesladet om datteren sin og tiden etter 22. juli.

– Hun var ikke minst vår kjære Hanne, vår lille jente, som jeg tenker tilbake på, sa Kirsti Løvlie, og skjøt inn at det fortsatt er vanskelig å si «var» om datteren.

Etter innlegget brøt det ut spontan applaus i rettssal 250. Dommer Arntzen gjorde ingenting for å stoppe reaksjonen.

Sissel Irene Wilsgård var på jobb i regjeringskvartalet, i Justisdepartementet, da bomben gikk av.

– Det har vært ufattelig, og denne saken har bidratt til stor sorg blant vår familie, kollegaer og venner, forklarte Wilsgård i retten.

Enetale

Anders Behring Breivik avsluttet sine ti uker i retten med en 45 minutter lang enetale. Etter et virvar av politiske ideer og utfall mot multikulturalisme, Arbeiderpartiet og psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby spurte flere på tilhørerbenkene i sal 250 seg om ikke aktoratet hadde rett i sin påstand om utilregnelighet likevel.

– Av 37 eksperter, har 35 ikke funnet symptomer (på utilregnelighet) overhodet, sa han. – Av de 37 har to funnet et vell av symptomer, så det er ganske opplagt hva man bør vektlegge, sa han videre til dommerne.

Hoveddommer Wenche Arntzen så strengt tilbake på Breivik, uten synlig engasjement til den tiltalte 33-årige terroristens argumenter. Kort tid etter hevet hun retten for siste gang.

Ikke tenkt på anke

De fire forsvarerne møtte Breivik til en samtale i kjelleren på Oslo tinghus, før han ble kjørt tilbake til Ila fengsel. Under møtet sa Breivik seg tilfreds med at han hadde fått ytre seg og at han kom til orde til slutt i saken.

– Han uttrykte at rettssaken hadde gått fint for seg og at han hadde fått fram det han ønsket, sa forsvarer Geir Lippestad på pressekonferansen etter at retten var hevet.

Det eneste som synes klart etter at terrorrettssaken blir tatt opp til doms er at Breivik selv ønsker å anke en dom hvor han blir kjent utilregnelig, basert på utsagn han selv kom med tidligere under hovedforhandlingen.

Verken forsvarerne eller aktoratet vil vurdere nå hvordan de ser på muligheten for å anke en dom.

– Ankespørsmålet har vi ikke tenkt på en gang. Nå får vi først høre hva dommen blir 24. august og snakke med Breivik om det når den tid kommer, sier Lippestad. (©NTB)