BIRKELAND: — Folk liker når folk synger fint, og vi synger jo fint da, sier Odd Nordstoga til Fædrelandsvennen. Og smiler.

Artisten prøver å forklare hvorfor albumet, og ikke minst turneen han og kollega Ingebjørg Bratland, har slått så godt an blant det norske folk. 1. mars ga Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland ut albumet "Heimafrå".

EKSPEDISJON: - Vi har startet en ekspedisjon der vi skal spille folkemusikk i alle krinkelkroker i landet. I går var vi i en liten krinkelkrok i Kristiansand som heter Kilden, sa Nordstoga til stor latter fra en fullsatt Valstrand kulturarena. Foto: Kjartan Bjelland

Der har de to artistene, som begge er fra Vinje i Telemark men nå bor i Oslo, samlet 11 folkesanger fra hjemtraktene. Plata gikk rett inn på andreplass på VG-lista, og har blitt i toppen etter det. Flere av konsertene på turneen har vært utsolgt.— Nordmenn er jevnt over glade i å sette et forstørrelsesglass på seg selv. De liker når musikken handler om seg selv, sier Nordstoga.

— Norsk musikk er generelt populær, og det å synge på norsk er veldig populært, repliserer Bratland.

Utsolgt, og vel så det

8. mars startet turneen. Først med to utsolgte konserter hjemme i Vinje, deretter to utsolgte konserter i Gvarv. Slik har duoen reist, foreløpig gjennom Telemark og de to Agder-fylkene. Grendehuset på Hovden, gymsalen på Bygland og ungdomshuset i Øvrebø er noen av konsertstedene de har besøkt. Og alle har stort sett vært fylt til siste sete. Likeså i Valestrand Kulturarena på Birkeland søndag kveld, der de minste satt på matter helt foran og folk måtte stå i sidetrappene. Og de to artistene gjør et poeng i å spille i små forsamlingshus og ungdomshus.

STEMNING: Valstrand kulturarena var fylt opp til siste sete i går, da de to folkemusikerne besøkte bygda. - Jeg har kjørt gjennom Birkeland et par ganger. Jeg føler det nesten bare er skog, og skjønner ikke hvordan det kan bo så mange mennesker der, sier Ingebjørg Bratland. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er noe artig med slike hus. De har gjerne flatt gulv og en forhøyet scene i den ene enden. Det kan være treskjæringer og gjerne et maleri av den største, lokale helten. Husene har også en stilig scenografi for musikken vår. Dessuten er det moro å reise rundt, mens vi er i toppen av VG-lista, å spille på steder som Øvrebø. Det er gøy når det er noe som skjer i ei lita bygd, som til vanlig gjerne er utkonkurrert av nærmeste tettsted på kulturfronten, sier Nordstoga.- Jo mindre stedet er, jo mer entusiasme er det ofte. Jeg spiller heller på et stappfullt lite sted, enn i et stort konserthus, legger Bratland til.

— Men det var deilig å spille i Kilden. Det er stas med små hus, men det var noe staselig med å være i et ordentlig stort kulturhus, skynder hun seg å tilføye.

Klassisk folkemusikk

Bratland og Nordstoga spilte i Kilden på lørdag kveld, og da vi treffer dem under den svære bølgeveggen før avreise til konserten på Birkeland søndag ettermiddag, understreker de at det er en viktig oppgave å viderebringe den musikalske tradisjonen som ligger i norske folketoner. Men de innrømmer også at de sjelden hører på den type musikk selv.

— Jeg hører nesten aldri på folkemusikk. Men jeg liker å drive på med det. Men det er gøyere å synge den, enn å høre på den, sier Bratland.

— Folkemusikken kan man utforme på så mange måter. Melodien er helt ren, og man kan dresse den opp til ulikt hold. Vi gjør det til det mer klassiske holdet, sier Nordstoga.

STEPPET INN: Ordfører i Birkenes, Arild Windsland (H), trødde støttende til da spelemannslaget Strøge manglet en trommis da de skulle varme opp for Nordstoga og Bratland. Foto: Kjartan Bjelland

På plata finner vi også låten "Olav, Olav", som ikke stammer fra Telemark. Det er ei regle med opprinnelse i Setesdal. Nordstoga har derimot satt ny melodi til den.— Det er ei regle som sto i leseboka når foreldrene våre var små. Men jeg husker den også fra da jeg gikk på skolen, sier Nordstoga.

— Og mens Odd satt på skolen og lærte "Olav, Olav", så satt jeg sammen med Odds mor, Ellen, og lærte den samme regla da jeg gikk til sangtimer hos henne, sier Bratland.

De to artistene har nemlig, om ikke kjent hverandre, så i hvert fall visst om hverandre gjennom store deler av livet.

— Jeg husker Ingebjørg fra hun var bitteliten, og gikk rundt og digget Spice Girls, sier Nordstoga.

En liten sterk en

"Heimafrå" er Bratlands første album, og det er første gang de to artistene samarbeider på en slik måte.

— Alle tror jeg har drevet med folkemusikk hele tiden, men faktisk har jeg ikke gjort det siden 2002. For min del var det noen som sa jeg burde gå "back to the roots". Jaja, men det gjør jeg ikke alene. Da skal jeg gjøre det sammen med Ingebjørg, tenkte jeg da, sier Nordstoga.

TRIO: Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland har med bassisten Gjermund Silset på turneen. Foto: Kjartan Bjelland

De to telemarkingene fortsetter turneen vestover i dagene som kommer. Hele spilleplanen er ikke fylt opp foreløpig, men avslutningen blir i Den Norske Opera i slutten av oktober.— Da må vi nok ha en pause. Når vi er ferdige med april har vi hatt mellom 40 og 50 konserter på to måneder. Det er ganske bra, sier Bratland, før hun finner ei miniflaske med "Underberg", og tømmer den i en slurk.

— Jeg begynner å bli litt forkjøla, og kom på at jeg hadde noe nødproviant i veska. Jeg kjente at jeg trengte denne nå, sier hun. Og smiler.