OSLO: Landets andre kvinnelige statsminister og hennes regjering ble møtt med applaus da de kom ut fra Slottet onsdag ettermiddag. I Oslos gater tonet Bergens nasjonalsang «Nystemten» fra rådhusklokkene. Det skulle markere at Norge har fått en statsminister fra Bergen for første gang siden 1935. ## Kommunistisk

Men selv om «solid, trygg og et lag med erfaring» var ord som gikk igjen i beskrivelsen av Solbergs nye lag, unngikk ikke den nye regjeringen kritiske spørsmål på den blå festdagen.

Utnevnelsen av Sylvi Listhaug (Frp) som landbruks— og matminister og Solveig Horne (Frp) som barne-, likestillings- og inkluderingsminister var blant grepene som ble møtt med skepsis, undring og uro.

Listhaug ble konfrontert med en artikkel der hun sammenlignet norsk landbruk med et kommunistisk system. Horne fikk et gjensyn med en twitter-melding der hun spør om det er ok at «barnehager leser homoeventyr for små barn».

Overraskelser

Et overraskende valg, sa lederen av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF) om Listhaug. Også Bondelaget og Småbrukarlagets ledere var skeptiske.

Horne ble møtt med homoflagg da hun kom ut fra Slottet – der hun raskt forsikret at hun vil være minister for både homofile, lesbiske, heterofile «og alle».

– Ser ut som vi må revitalisere #homokampen også hvis statsråd-spekulasjonen slår til! skrev AUF-leder Eskil Pedersen på Twitter allerede tirsdag kveld.

– Det kan være lurt å vente til man ser hva statsrådene gjør, før man kritiserer dem, svarte Solberg da hun fikk spørsmål om de kritiserte utnevnelsene under sin første pressekonferanse som statsminister onsdag ettermiddag.

Bistands-kritikk

Også deler av den nye måten å organisere regjeringen på ble kritisert onsdag. Ikke minst var det en skuffelse for KrF at Solberg avvikler bistandsministeren og flytter hele ansvaret over til utenriksminister Børge Brende (H).

– Det er i hvert fall ikke en samarbeidsinvitasjon, slo KrF-leder Knut Arild Hareide fast allerede da denne omleggingen ble kjent tirsdag kveld.

Også Kirkens Nødhjelp, Norges barne- og ungdomsorganisasjoner og det tidligere regjeringspartiet SV var blant kritikerne.

Solberg forsvarte endringen med europaspørsmål flyttes over til Vidar Helgesen (H) som blir statsråd ved Statsministerens kontor, slik at Brende får bedre tid og kapasitet enn det forgjengeren Espen Barth Eide (Ap) hadde.

Vestlands-regjering

Solberg la onsdag vekt på at hennes regjering er et balansert lag når det gjelder erfaring – og geografi. Det siste er ikke alle udelt enig med henne i.

I tillegg til statsministeren selv, kommer seks av de nye statsrådene fra Vestlandet. Fra Oslo kommer finansminister Siv Jensen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Flere NTB snakket med i Stortinget onsdag mente at den geografiske fordelingen er skjev, og deler av Oslo Høyre er åpenbart skuffet over at deler av Oslo Høyre skuffet over at mannen som de siste fire årene har vært energi- og miljøpolitisk talsmann for partiet, Nikolai Astrup, ikke fikk plass rundt kongens bord.