Klinisk ernæringsfysiolog CathrineBorchsenius kjøper selv ferdiglaget pepperkakedeig, og hun kan også fortelle atrøyking øker forbrenningen med hele 10 prosent.

Hva hun mener om dette, hva hunråder deg til å gjøre dersom du vil opp eller ned i vekt, hva hun sier om detat mors kosthold når hun ammer kan gi barnet luft i magen, og om ekteparet somspiser kroneis til kaffen kan fortsette med det kan du lese mer om her:

Trond Økland:

Hei. Mange snakker om fettsyrebalensen eller forholdet mellom omega 3 ogomega 6 i forbindelse med betennelseplager/ at men ved vanlig kosthold får iseg for mye omega 6 i forhold til omega 3. Eks. leddgikt. Er dette godtdokumentert? Eventuelt hvilket forholdstall skal man strekke seg etter og kandette måles hos fastlege? Veldig bra med muligheten å få svar på disse tingene.På forhånd takk.

Cathrine Borchsenius:

Hei! Dette er et interessant spørsmål! Det er mye som tyder på at mange avoss får i seg for mye omega-6 i forhold til omega-3. Så er diskusjonen om vi dabør kutte omega-6 eller øke omega-3. En del mener det siste, og jeg heller nokogså i den retningen. Veldig mange av oss får i seg for lite omega-3. Detstemmer at det å øke inntaket av omega-3 kan være særlig gunstig vedbetennelstilstander og leddgikt. Jeg kan ikke vise til noe dokumentert tall påhvordan forholdet ideelt sett bør være, men det er ihvertfall sikkert at allebør ta en skje tran om dagen, og at en del vil ha fordel av å få i seg enda meromega— 3 enn det man får fra en skje tran også. Beste hilsen Cathrine

Voksent par:

Vi nyter ettermiddagskaffen med en kroneis til. Synes det er viktig åkose seg etter en arbeidsdag. Men er det smart i lengden?Voksent par

Cathrine:

Hei! Det hørtes koselig ut! Så lenge det ikke gjør at dere sakte men sikkertgår oppover i vekt, så tenker jeg at en is til kaffen er helt greit. Ihvertfallhvis dere spiser sunt og variert ellers:-) Beste hilsen Cathrine Borchsenius,klinisk ernæringsfysiolog www.bramat.noBesvart:27.11.2013 12:33

Roald Berge:

Hvilke matvarer vil du anbefale for en som er operert for prostatakreft?

Cathrine:

Hei! Jeg vil anbefale sunn mat, med mye grønnsaker, bær, oghelkornprodukter. Dette inneholder massevis av gunstige antioksidanter,vitaminer og mineraler. I tillegg vil jeg anbefale en skje tran om dagen, oggjerne fisk flere ganger i uken. Dette vil sikre inntaket av omega-3 som ogsåhar vist seg å kunne være gunstig i forbindelse med kreft. Noen mener at detkan være lurt å begrense inntaket av raske karbohydrater i form av sukker ogstivelse. Ha gjerne det jeg kaller et grovkarbokosthold der dere velgerlangsomme karbohydrater fremfor raske. Du kan lese mer om det her: http://bramat.no/kosthold/helse/524-her-er-grovkarbo-matenØnsker dere masse lykke til! Beste hilsen Cathrine Borchsenius, kliniskernæringsfysiolog www.bramat.noBesvart:27.11.2013 12:31

Arvid:

Hvilket brød er det sunneste en kan spise.

Cathrine:

Hei! Jo mer fiber og hele korn det er i et brød, jo sunnere er det. Det ernemlig ytterst i kornet alle de viktige antioksidantene, vitaminene ogmineralene sitter. Fiber er bra for fordøyelsen og helsen, og de fleste av ossfår i seg mindre fiber enn vi bør. Derfor bør du velge det groveste brødet!Dette finner du ved å se på Brødskalaen som brødet ofte er merket med. Detgrovest brødet har en fullskravert sirkel. I tillegg kan det være lurt å se påbrødets grovhetsprosent. Dette står ofte også på brødet. Skal brødet væreskikkelig grovt bør grovhetsprosenten være et sted mellom 90 og 100. Bestehilsen Cathrine

Lars:

Heisann! Jeg er en ung mann som sliter med å gå opp i vekt. Jeg vil trojeg har høy forbrenning, trener jevnlig og har en fysisk krevende jobb. Jeglurte på om du har noen tips om eventuelt å legge på seg på en sunn ogfornuftig måte.

Cathrine:

Hei Lars! Du har sikkert høy forbrenning, du har jo en fysisk krevende jobbog forbrenner jo derfor mye! For at du skal klare å legge på deg litt, så må dufå i deg mer kalorier enn det du gjør i dag. Kanskje er du en av dem som trordu spiser mer enn det du gjør? I tilfellet kan det være lurt å være littbevisst på å spise regelmessig. Ikke hopp over måltider, og spis minst 4måltider om dagen! Spis gjerne noen mellommåltider også, enten i form av mateller i form av kaloriholdig drikke som melk, juice, smoothies, kaffe latteosv. Spis gjerne mer av energirike matvarer som inneholder mye umettet fettslik som nøtter og avokado. Ha gjerne en boks med valnøtter på jobb, og ta enneve innimellom! Prøv noen uker å spise regelmessig, vær litt bevisst på at duspiser deg skikkelig mett, og se om dette kan gjøre at du gradvis kan gå littopp i vekt:-) Beste hilsen Cathrine

Ashlee:

Hei, Blir rapsolje til transfett / herdet fett ved slaget 180 grader vedsteking, eller er dette en mer gradvis prosess etter hvert som temparaturen vedsteking øker?

Cathrine:

Hei du! Noen tror at det dannes transfett når man varmer opp olje ellermargarin, men det er feil. Likevel skal man ikke bruke for høy temperatur nårman varmer opp olje fordi det ved høye temperaturer skjer enoksidering/harskning av oljen og det dannes ugunstige stoffer. Jo merflerumettet fett det er i en olje, jo lettere skjer det en oksidering.Olivenolje og rapsolje inneholder mindre flerumettet fett enn for eksempelsoyaolje og solsikkeolje, og bør derfor foretrekkes fremfor andre oljer vedsteking. Velger man olje til steking er det gunstigste å steke på middels høytemperatur, opptil 150 grader over lengre tid, eller opp til 220 grader vedsvært kort tid. Blir oljen for varm dannes det ugunstige stoffer. Hvis dufreser løk eller hvitløk i olivenoljen som varmes opp i pannen, tåler oljen høytemperatur bedre. Løken inneholder nemlig spesielle svovelholdigeantioksidanter som beskytter oljen mot å oksidere under oppvarming. Et problemmed olje er at det er vanskelig å se når den er varm nok, slik at den fort blirfor varm. Dette er et argument for å bruke flytende margarin istedenfor oljenår du steker. Margarin inneholder melkepulver som blir brunt ved høytemperatur. Dette gjør det enklere å se når fettet er varmt nok slik at man kansteke maten. Beste hilsen Cathrine

Pepperkakebaker:

Hva er best (= minst kalorifattig vs e-stoffer) - lage pepperkaker avferdigdeig eller hjemmelaget deig? Har du en god oppskrift? God jul!

Cathrine

Hei! Pepperkaker er vel uansett ikke "sunt", men det hører jojulen til. Lager du deigen selv, så har du bare naturlige ingredienser, og kanselv velge en deig som ikke inneholder altfor mye smør og sukker. Kjøper dudeigen, er det nok noen tilsetningsstoffer, men alle tilsetningsstoffer sombrukes i Norge er lovlige og ikke helseskadelige slik mange tror. Noen typerferdig pepperkaker inneholder palmeolje, noe som verken er gunstig for miljøeller helsa. Så akkurat disse kan du styre unna. Det hyggeligste medpepperkaker er jo å bake dem, ikke nødvendigvis å spise dem eller hva? Hvis detuansett ikke blir til at dere spiser haugevis med pepperkaker, så er detkanskje litt hipp som happ hva du gjør. Som travel trebarnsmamma, velger jegofte den kjappe løsningen og kjøper ferdig deig. Men så skal det jo sies at detspises minimalt med pepperkaker når de først er ferdige. Beste hilsen Cathrine

Øyvind Hage

Har diabetes 2 og er opptatt av å spise grove, sunne brød. Kan du gi enoppskrift på et hjemmelaget brød passende for en diabetiker, et brød som ogsåsmaker godt?

Cathrine:

Hei! Veldig fint at du er opptatt av å spise grovt brød! Grovt brødinneholder mye fiber, som er bra for blodsukkeret, og mye mer næringsstofferenn fint brød. Det kan også være lurt å bytte ut brød med knekkebrød noenganger. Kanskje hjemmelaget knekkebrød? Her har du oppskrifter på brød oghjemmelaget knekkebrød med valnøtter fra bloggen min: http://brahverdag.no/knekkebrod-med-valnotter/http://brahverdag.no/sunt-og-saftig-grovbrod/Beste hilsen Cathrine

Studenten:

Hei. Jeg er en jente på 25 år som vil gå ned i vekt. Jeg er student, noesom medfører en del stillesitting. Jeg spiser mye grønnsaker og en del frukt ogfisk til middag 4-5 dagen i uken, men det blir også en del brødmat. Har du noentips til justeringer i kostholdet som gir nok energi, men samtidig kan hjelpemed ned i vekt?

Cathrine:

Hei! Dette blir kun generelle råd siden jeg ikke vet noe om kostholdet ditt,og siden jeg heller ikke vet hva du veier og hvor mye du ønsker å gå ned ivekt. Først av alt vil jeg si at hvis du skal ned i vekt så er sammensetningenav det du spiser viktig, men enda viktigere er det at du er i negativenergibalanse, altså at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker. Kjedeligmen sant. Dette gjør du enten ved å spise mindre kalorier, forbruke mer gjennomøkt aktivitet, eller begge deler, noe som ofte er det enkleste. Som entommelfingerregel pleier vi å si at man trenger rundt 30 kcal per kilokroppsvekt per dag for å holde en stabil vekt. Veier du feks 80 kilo, trengerdu da 2400 kcal. Skal du ned i vekt, bør du trekke fra rundt 500 kcal per dag.Da vil du gå ned rundt 1/2 kilo per uke, noe som er en bra vektreduksjon. Gårdu ned raskere enn dette, er risikoen stor for at du går opp igjen. I tilleggtil å være bevisst på at du ikke får i deg for mye kalorier, er det også lurt åtenke litt gjennom hvor ofte du spiser, og hva slags mat du spiser. Mineviktigste tips i forhold til dette er: 1. Spis alltid frokost, og ikke la detgå mer enn 3-4 timer mellom hver gang du spiser. Dette vil gi deg et stabiltblodsukker, mindre sult og søtsug, og mindre risiko for å overspise sent pådagen. 2. Kutt ned på raske karbohydrater i form av søte drikker, bakervarerlaget på finmalt mel, pasta og hvit ris. 3. Velg grove karbohydrater i form avgrønnsaker, bær, og grovt knekkebrød/brød. Bytt gjerne ut brødmåltider medgrovt knekkebrød. Og spis gjerne en salat til lunsj innimellom. Lykke til!Beste hilsen Cathrine

Ida:

Er det dokumentert at mors kosthold påvirker om babyer får vondt imagen/luftsmerter? Kva bør i tilfelle mor ikkje ete når ho fullammar eit barn?

Cathrine:

Hei! Ja, det ser ut til at kostholdet til en mor som ammer, påvirkerfordøyelsen til barnet. Spiser du for eksempel mye druer eller løk, som beggegir luft i magen, vil babyen kunne få vondt i magen/luftsmerter. Hvis det ersnakk om ordentlig kolikk, er det en del som opplever at babyen blir bedre hvismor kutter ut melkeprodukter helt i en periode. Men dette er nokså omfattende,så det vil jeg ikke råde deg til å gjøre hvis det kun er snakk om normaleluftplager. Ellers er et tips å drikke ammete (fås på apoteket). Denneinneholder urter som virker mot luftplager, både for mor og barn. Beste hilsenCathrine

Martin:

Hei. Jeg er en kar på 44 som nå sliter litt med å gå opp i vekt. Gikkopp 7 kg for 1 1/2 år siden, begynte da å løpe + være mer bevisst påkostholdet. Kiloene raste av, gikk ned 9 kilo og sliter faktisk nå med å kommeopp på matchvekt. Jeg løper og trener styrke 3-4 ganger i uken. Har du noetips?

Cathrine:

Hei du! Du sier ingenting om hva du veier nå, men jeg går ut fra at du synsdu veide noen kilo for mye før du gikk ned 7 kilo, og at du da fikk en vekt duvar fornøyd med? Og så har du gått videre ned noen kilo, og mener nå at du erlitt for tynn? Først av alt vil jeg si at jeg syns du har vært superflink somhar tatt tak i livsstilen din, begynt å trene og være mer bevisst på kostholdetditt, og gått ned de kiloene du veide for mye! Du er i en alder der mange mennsom alltid har vært slanke, plutselig ser seg selv i speilet og ser at kroppenhar forfalt litt. Så bra at du har tatt tak i dette! Siden du trener en del, såtenker jeg at ditt største "problem" er at du ikke får i deg nokkalorier i forhold til ditt nye aktivitetsnivå. Du må altså øke kalorinntaket,og være litt ekstra bevisst på at du får i deg nok energi og næringsstofferetter trening. Dette kan du feks gjøre på følgende måte: 1. Spis skikkeligfrokost hver dag! 2. Ha litt mer pålegg på brødskivene, spis en skive ekstra,og drikk melk eller juice ved siden av til lunsj 3. Legg treningsøktene til førmiddag. Da kan du spise et lite måltid før du trener, og så en ordentlig middagetter treningen. Denne middagen bør inneholde både protein i form avkjøtt/fisk/kylling/egg og karbohydrater i form av ris/pasta/potet/brød +grønnsaker. 4. Drikk gjerne en YT restitusjonsdrikk etter trening, før du fårspist et skikkelig måltid. 5. Unn deg litt snacks og godteri innimellom Følgerdu disse rådene, er jeg rimelig sikker på at du kommer deg opp de kiloene du nåsyns du veier for lite! Beste hilsen Cathrine

Lisa:

Jeg sliter med veldig tørr hud nå som vinterkulden slår inn (spesielt påinnsiden av håndflaten). Er det noe spesielt man kan spise e.l for å forbedredette? Ser etter andre alternativer da håndkremer ikke gjør nytten. Hilsenjente, 20 år

Cathrine:

Hei! I motsetning til hva mange tror, så er det nok ikke sånn at enkeltematvarer eller næringsstoffer kan føre til mye finere hår eller hud. Men det skaderjo heller ikke å spise sunt! Det er særlig tre kostholdsfaktorer som kan væregunstig for huden: 1. Nok vann 2. Nok omega-3 3. Antioksidanter, særlig lykopensom du får fra tomater. Så, det kan jo være verdt et forsøk å øke inntaket avvann, ta en skje tran hver dag så du sikrer inntaket av omega-3, og økeinntaket av frukt, grønt (tomater), og bær, slik at du får i deg massevis avgunstige antioksdianter. Kanskje får du mindre tørr hud, men gjør du det ikkehar du uansett gjort noe bra for helsen din! Beste hilsen Cathrine Borchsenius,klinisk ernæringsfysiolog www.bramat.noBesvart:27.11.2013 11:46

Susanne:

Hei, jeg trener 5-6 dager i uka (veksler mellom styrke og kondisjon). Erdet like viktig å få i seg mat rett etter kondisjonstrening som jeg har forståttat det er etter styrketrening? Hva bør jeg i så tilfelle spise etterkondisjonstrening? Jeg trener ofte på kvelden, og har hørt at man ikke børspise så mye på den tiden av døgnet. Stemmer det? Hva er i så tilfelle best åspise etter kveldstrening?

Cathrine:

Hei! Ja, det er like viktig å få i seg mat etter kondisjonstrening som etterstyrketrening. Etter at du har trent kondisjon, særlig hvis du har trent litthardt, vil glykogenlagrene dine i muskler og lever (karbohydratlagrene) værerimelig tomme. Da er det viktig at du fyller på med karbohydrater igjen, slikat karbohydratlagrene dine fylles opp. Hvis ikke vil du nemlig presteredårligere neste gang du trener. Og da får du mindre effekt av treningen din.Etter styrketrening trenger du også karbohydrater, men da er det ekstra viktigmed protein for å få maks restitusjon og oppbygging av muskelmassen. Hvis duetter en kondisjonsøkt spiser et "vanlig måltid" i form av brød medpålegg, frokostblanding med melk og feks en frukt, middag med både kjøtt/fisk/kylling,grønnsaker og karbohydrater i form av ris, pasta eller poteter, kan du væresikker på at du får i deg det du trenger for maksimal restitusjon. Hvis dutrener sent på kvelden, bør du likevel få i deg noe mat. Et tips etterstyrketrening kan være at du drikker en YT restitusjonsdrikk. Den gir deg detdu trenger av proteiner. Så kan du feks spise litt frukt og en brødskive vedsiden av for å få i deg nok karbohydrater også. Lykke til! Beste hilsenCathrine

Lillian:

Hei. Har nettopp sluttet å røyke. Er 167 cm og 78 kilo er 55 år. Harvært 82 kilo. Så jeg begynte å røyke igjen . Ønsker ikke å legge på meg en gangtil. Har du noen gode råd til meg? Jeg blir oppblåst av fint mel og poteter, ogpasta. Skulle vel prøvd lavkarbo skikkelig. Men trenger hjelp til å komme igang. Er i Spania halve året. Så frukt og grønt fråtser vi i når vi er der. Erdet noen bok evt å få kjøpt med enkel hverdagsmat. Det er så mange å velgemellom. Håper på positivt svar.

Cathrine:

Hei! Røyking øker forbrenningen med ca. 10 %, og mange som slutter å røykehar en tendens til å putte andre ting i munnen som "trøst". Det kanfort føre til noen kilo opp i vekt. Mitt råd til deg er selvfølgelig at du ikkebegynner å røyke igjen slik du har gjort nå. Det er jo faktisk enda farligerefor helsen enn noen ekstra kilo.. Mitt tips til deg er at du heller forsøker ågjøre noen endringer med kosten din som kan hjelpe deg til å gå ned i vekt,eller ihvertfall ikke gå videre opp. Du sier at du føler deg oppblåst av fintmel og poteter. Det er faktisk en del av de som har insulinresistens som sierdet samme. Insulinresistens er en tilstand du kan lese mer om her: http://bramat.no/kosthold/naeringsstoffer/65-er-karbohydrater-farligHar du insulinresistens har du økt risiko for overvekt og diabetes type 2, ogdu vil oppleve at du legger fortere på deg av raske karbohydrater i form avsøte drikker (øl inneholder også mye karbohydrater), bakevarer laget på finmaltmel, søtsaker, ris, pasta, og poteter. Mitt tips er derfor at du begrenserinntaket av raske karbohydrater og heller øker inntaket av langsommekarbohydrater i form av grønnsaker, grovt brød/knekkebrød, bær, nøtter, ogbelgfrukter. Denne maten inneholder massevis av gunstige næringsstoffer, og erdessuten rik på fiber som metter godt, gir stabilt blodsukker og er bra forfordøyelsen. Prøv også å få i deg nok protein i form av magre melkeprodukter,fisk, kjøtt (rent), kylling og egg. Dette metter godt, uten å gi høytblodsukker. Prøv disse tipsene i noen mnd, og se om ikke det kan hjelpe deg nednoen kilo! Og, det er selvfølgelig ingen ulempe å være fysisk aktiv heller.Beste hilsen Cathrine

Treningsglad:

Hei Cathrine! Jeg trener veldig mye, både kondisjon og styrke - likevelnår jeg ikke mine kroppslige mål. Spiser greit sunt, men skeier ut i helgene -er glad i sjokolade. Er det noe jeg kan gjøre for å minske søtsuget?

Cathrine:

Hei! Så bra at du trener en del! Når du sier at du ikke når dine kroppsligemål, er det vanskelig å sin noe på det siden jeg ikke vet hva du veier og hvorhøy du er. Kanskje er du bare litt for streng med deg selv mht kroppslige mål?Når det gjelder spørsmålet ditt om å redusere søtsuget, så er det faktisk endel du kan gjøre. Her kan jeg selvfølgelig bare gi deg generelle råd siden jegikke vet noe om kostholdet ditt. Gode tips til å redusere søtsuget er: 1. Spisalltid frokost! En sunn og fiberrik frokost har en positiv innvirkning påblodsukkeret og reduserer søtsug hele resten av dagen. 2. Spis regelmessig,ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid/mellommåltid. Dette vil gideg et stabilt blodsukker, og dermed mindre søtsug. 3. Spis mye fiberrik mat ogvelg grove karbohydrater i form av grønnsaker, bær, belgfrukter, nøtter oghelkornprodukter. Dette vil mette godt, og gi et stabilt blodsukker og dermedmindre følelse av sult og søtsug. 4. Begrens inntaket av raske karbohydrater iform av søte drikker, lyst brød og annet bakeverk laget på finmalt mel,søtsaker og annen mat som inneholder mye sukker og/eller stivelse. 5. Hvis duer sugen på noe søtt. Prøv å spis noe proteinrikt som feks cottage cheese,tunfisk, skinke el. Det gjør nemlig at søtsuget reduseres betydelig. Lykke til!Beste hilsen Cathrine

Bente Engen:

Angående kost og kolesterol: Er det mest arvelig eller har det mest medmat å gjøre. Hva reduserer koletsterolet? Ønsker å gå ned selv om jeg ikke er ifaresonen.

Cathrine:

Hei! Hvor høyt kolesterol du har, avhenger både av arv og livsstil. Noen fåmennesker har det som heter familiær hyperkolesterolemi, som innebærer at manhar genetisk veldig høyt kolesterol. En del mennesker er disponert for høytkolesterol, ofte i kombinasjon med andre faktorer som høyt blodtrykk, lett forå legge på seg (særlig rundt magen), og kanskje også økt risiko for diabetestype 2. For mange som har høyt kolesterol vil en omlegging av kosten, sammenmed en aktiv livsstil kunne redusere kolesterolet såpass mye at det ogsåreduserer risikoen for hjerte- og karsykdom betydelig. For å reduserekolesterolet bør man spise mye fiberrik mat i form av grønnsaker, frukt,nøtter, bær, og helkornprodukter, velge umettet fett fremfor mettet, ogbegrense inntaket av mettet fett, særlig fra kjøttprodukter. Hvis du ikke haret høyt kolesterol, er det selvfølgelig bare fint å spise på denne måten da også.Men det er ikke slik at du vil kunne redusere kolesterolet hvis det ikke frafør av er for høyt.

Inglis:

Hei, Eg er dame på 60 år som sliter med undervekt, Klarer ikkje å leggepå meg, Er altfor tynn, Ikkje mykje legene bryr seg når det ikkje er overvekt,har du nokon ide kva kosthold eg må ha for å legga på meg? Har lyst å levasunt, men få litt meir kjøtt på kroppen. Er 176 cm og 57kg.

Cathrine:

Hei! Fint å få dette spørsmålet, for det er faktisk mange som sliter med åvære for tynn også. Med en høyde på 176 cm og en vekt på 57 kilo har du en BMIpå 18,4, noe som jo er litt lavt. Siden du sier at du har snakket med lege, såregner jeg med at du har blitt sjekket slik at det ikke er noen underliggendesykdom som gjør at du veier såpass lite. Det er jo bra! Det første rådet jegvil gi deg, er at du forsøker å være litt bevisst på at du spiser regelmessig,og at du spiser mange små måltider hver dag. Da er det ofte lettere å få i segnok energi og næringsstoffer. Spis gjerne både frokost, lunsj, middag, kveldsmat,og gjerne noen mellommåltider i tillegg. Drikk gjerne energiholdig drikkemellom måltidene, for eksempel melk, juice, smoothies, kaffe latte, eller YTrestitusjonsdrikk. Dette gir deg verdifulle ekstra kalorier. Ha gjerne littgodt med olje i maten du lager, bruk gjerne mat som inneholder en del av detsunne umettete fettet som oliven, avokado, nøtter og oljer, og unn deg gjernelitt søtsaker innimellom. Håper disse tipsene kan hjelpe deg opp noen kilo!Beste hilsen Cathrine

Hvordan er ditt forholdtil kosthold?