Playstation 4 er klar for Norge. Forhandlerne melder om stor interesse og rift om å sikre seg og kundene flest mulig konsoller.

Marius Steen er produktansvarlig i Nordisk Film som markedsfører og distribuerer Playstation i Norge.

Han vil ikke røpe antallet PS4-konsoller som vil bli sendt ut til forhandlerne før julenissen kommer, men forteller at man har hovedfokus på å skaffe til veie flest mulig konsoller.

— Interessen er utvilsomt stor. Mobil- og nettbrettspillene har bidratt til at det blir stadig flere spillere i verden, og vi tror mange av disse også ønsker å prøve konsollopplevelsen, sier Steen, som ikke ser bort fra at utsettelsen av Xbox One-lanseringen i Norge til over jul har bidratt til å øke etterspørselen ytterligere.

Små forskjeller

— Det er i bunn og grunn små forskjeller mellom Playstation 4 og Xbox One. Begge maskinene er så å si like sterke, og byr på mange av de samme funksjonene, sier Alexander Lange, redaktør i spillnettstedet spill.no.

Lange forteller at Microsoft opprinnelig hadde planer om en ganske annerledes maskin enn Playstation 4 med blant annet påkrevd Internett-tilkobling og sperre for bruktspill, men droppet dette etter dårlige tilbakemeldinger fra publikum.

- Slik det ser ut nå er hovedforskjellene Microsofts litt større fokus på bevegelses-sensoren Kinect og Sonys større fokus på uavhengige og mindre spillutviklere.

Nintendo besluttet nylig å legge ned produksjonen av Nintendo Wii, og har slitt med lave salgstall på sin nye konsoll Wii U etter lanseringen for ett år siden.

— Nintendo har først og fremst manglet mange og gode nok spill på den nye konsollen. Men titler som Super Mario 3D World og et nytt spill på gang i Zelda-serien kan tyde på at ting er på gang. Nintendo har dessuten mange dedikerte fans, og jeg tror derfor Nintendo vil overleve i lang tid fremover, sier Lange.

Han mener spillmarkedet er i stadig endring og at spilling på mobiler og nettbrett i første omgang har blitt en konkurrent til håndholdt-konsoller som Nintendo 3DS og Playstation Vita.

Hjemmekonsoller byr nemlig på en helt annen spillopplevelse enn mobiler og nettbrett, mener Lange.

Sony med egen «deleknapp»

Sony introduserer en egen såkalt deleknapp på Playstation 4 som skal gi spillerne mulighet til å dele sine spillprestasjoner på ulike sosiale medier.

— Delefunksjonen til Sony vil sikkert bidra til mye bruk i starten og økt sosial aktivitet og informasjonsutveksling blant spillerne siden det er en litt ny måte å dele informasjon på. Men det vil nok normalisere seg etter hvert, sier spillforsker og førsteamanuensis ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole, Faltin Karlsen.

I hvilken grad det gir noe økt synlighet blant ikke-spillere mener Faltin avhenger av hvordan dette samkjøres med andre teknologier, og svarer følgende på spørsmålet om tettere integrering med sosiale medier vil kunne påvirke spillavhengighet:

— Avhengighetslignende forhold til teknologi skyldes som regel en rekke faktorer og handler også om mye annet enn teknologi. En enkeltstående teknologisk endring betyr som regel lite, men må sees i en større sammenheng.

Hvilken konsoll passer for hvem?

Redaktør i spillnettstedet spill.no, Alexander Lange, har følgende anbefalinger:

Sony Playstation 4

playstation-4-controller-sensor-_fdsPBaN2i.jpg Foto: Sony

Sony satser mer på barnevennlige titler og på uavhengige og mindre spillutviklere enn hovedkonkurrenten Microsoft, men har også et stort spillbibliotek bestående av spill for voksne og storsatsinger fra etablerte utviklere.Markedspris: ca. 4000 kroner.

Microsoft Xbox One

En større andel av Xbox Ones spill er hovedsakelig laget for voksne, i tillegg til at mange tror at nettjenesten deres Xbox Live vil forbli en mer stabil og dedikert tjeneste enn Playstation Network har vært.Xbox One har også større fokus på bevegelses-sensoren Kinect.

Markedspris: Ca. 4000 kroner.

Nintendo Wii U

Dette er alternativet for de som vil ha en konsoll som legger størst fokus på gode, barnlige og familievennlige spillopplevelser, selv om det også lanseres mer voksne spill til denne konsollen. Bakoverkompatibel med Wii-spill.Markedspris: Ca 2500 kroner.

Visste du at...

Det finnes også Android-baserte spillkonsoller som Madcatz M.O.J.O. og Ouya, og det spekuleres i at Google har sin egen spillkonsoll under utvikling.