— Det er flere kategorier oppussing og hver kan ha ulik innvirkning på parforholdet og sexlivet, sier lege, psykiater og sexolog Haakon Aars ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Nordmenn er verdensmestere i oppussing, men medaljen har sin bakside. Oppussingen går ut over parforholdet, viser en ny spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for TVNorge

6 av 10 i aldersgruppen 25 til 34 år oppgir at oppussing har forårsaket krangling i hjemmet. Og så mange som 1 av 3 medgir at prosjektet gikk ut over sexlivet.

I undersøkelsen sier 80 prosent av de spurte at de har gjennomført oppussing av boligen sin.

Det anslås at nordmenn hvert år pusser opp for 60 milliarder kroner. Det er det dobbelte av gjennomsnittet i Europa.

Mannens rolle

— Du har oppussingen som er helt nødvendig, badet som bare må tas eller kranen som lekker eller takrennen som må fikses. Da går det oftest veldig bra. Man er enig på forhånd at jobben må gjøres, og får mannen en sentral rolle i dette kan han oppleve at det heller slår positivt ut på sexlivet, sier Aars.

Oppussing kategori to er der et par, yngre eller eldre, har kjøpt et hus der mye må gjøres eller man ønsker å sette sitt preg.

— Med ulike ønsker og prioriteringer kommer kranglene. Og hvis ikke kranglene kommer, kommer mangelen på overskudd. Seksualitet og lyst handler om overskudd, selv om sex også kan avle overskudd. Jeg har erfaring med mange unge som sliter seg ut med store oppussingsprosjekter, sier han.

Hans viktigste råd er, planlegg oppi alt å lage rom for kosing, sløving, og det å ikke gjøre noen ting.

— Steng mobilen og eposten ute, ikke ta «bare det ekstra strøket maling på det rommet». Da stuper man bare i seng og sexen må vente til neste helg, eller den etter, sier Aars.

Når hun vil fornye stuen

— Den siste kategorien oppussing, er den der hun plutselig eller utålmodig vil fornye stuen, male og få det litt annerledes, sier Aars og vet med dette at han kanskje kaster en brannfakkel og tråkker genuint interiørinteresserte på tærne.

— Mange mennesker tror at det å pusse opp skal redde noe, men man pusser egentlig bare opp det utvendige i stedet for å pusse opp forholdet, legger han til.

- Mannen tenker kanskje og sier: Vi kan ha det sånn vi har det i stuen ett år til – det han bør tenke er: Hva prøver hun å si. Er jeg aldri hjemme, viser jeg henne ikke nok interesse? Her kan ønsket om å pusse opp noe i huset være et uttrykk for frustrasjon over noe annet i forholdet, sier han.

- Legg ned hammeren

Tallene er bedre for befolkningen under ett. Av de mer enn 1000 spurte svarer nesten halvparten (4 av 10), blant de som har brukt penger på oppussing de siste årene, at prosjektet har ført til krangling med partneren.

2 av 10 oppgir at oppussing har ført til mindre sex. Mens 2 prosent svarer at oppussing har bidratt til skilsmisse.

Ifølge Otto Robsahm, også kjent som «Sinnasnekker’n», bør norske par legge ned hammeren og bruke mer tid i senga.

— Det hjelper ikke å være verdensmester i oppussing når byggeprosjektet tar knekken på forholdet. Et hjem skal være harmonisk, ikke en krigssone, sier Otto Robsahm ifølge en pressemelding.

Robsahm har brukt de siste fire årene på å fikse norske hjem og parforhold på TV-skjermen.