— Allerede i 2004, under Bondeviks andre regjering, ble det påpekt at Grubbegata midt i regjeringskvartalet måtte stenges. At dette ikke skjedde, er alvorlig og kritikkverdig. Det mener alle partier, sa Bekkevold. Saksordfører Bekkevold sa at det i 2004 også ble skissert et mulig angrep med bilbombe, et scenario som var skremmende likt det som skjedde 22. juli 2011. Alle partier kritiserer regjeringen for manglende beredskap før og under terroraksjonene 22. juli, men ingen av opposisjonspartiene fremmer forslag om mistillit.

Tirsdag kl. 10 startet den flere timer lange debatten i Stortinget om innstillingen fra kontrollkomiteen 19. februar. Dette er den formelle sluttstrek for politikernes behandling av de redegjørelser som statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo ga 28. august i fjor om regjeringens oppfølging av Gjørv-kommisjonens rapport.

I løpet av november ble det holdt fem høringsdager i regi av kontroll- og konstitusjonskomiteen, der statsministeren, en rekke regjeringsmedlemmer samt topper i politiet og Forsvaret måtte forklare seg.

Alle de sju partiene på Stortinget finner kritikkverdige forhold ved beredskapen og slutter seg til konklusjonene i Gjørv-rapporten. Opposisjonen mener kritikken hovedsakelig må rettes mot regjeringen, og til sjuende og sist statsministeren, mens de rødgrønne mener at den retter seg mot «myndighetene» i bredere forstand, altså mot flere etater og mot ulike nivåer. (©NTB)