KRISTIANSAND: Hennes sønn, Robert Liland (23), krever en millionkroner av Søgne kommune for ikke å ha gjort nok for å stoppe mobbingen da hanvar elev ved Tinntjønn skole i årene 2003-2005. ## Uenige med skolen

Arvid Kjærvik, Robert Lilands advokat, ville vitehvilke initiativ skolen tok for å stoppe mobbingen.

— Vi ville ikke ha samme type møter som skolenville ha. De ville vi skulle ha møter med oss og mobberne og deres foreldre.Det ønsket ikke vi, vi hadde hatt møter med dem, og etter det eskalerte baremobbingen. Vi ba om et møte med alle i klassen og deres foreldre, og heletrinnet. Vi ville informere om at han ble mobbet. Tanken var at jo flere somvisste, desto tryggere var han, forklarte Liland.

Brøt taushetsplikten

Høsten 2003 ønsket de å flytte sønnen til en annen skole,men ville ikke det skulle komme ut, for da ble sjansen for Robert Liland til åbegynne på nytt ødelagt.

— Så kommer Robert en dag og sier at sosiallæreren har hattmøte med ham og en annen gutt og fortalt at han skal bytte skole. Hun brøt rettog slett taushetsplikten, og dermed var den planen spolert.

På denne tiden sier Ann-Kristin Liland at hun har mer ennnok med å overleve fra dag til dag. En dag får hun en telefon:

— En i klassen til Robert ringer og sier at det erplanlagt at han skal bankes i storefri, alt skal filmes og legges på Youtube.Jeg ringte klassestyrer og ba dem avverge angrepet. Får senere på dagen telefon om at han er tatt,slått, og alt er filmet. Filmen hadde klassestyrer tatt, og ødelagt, og dermedvar beviset borte, sa Liland.

Ville ikke anmelde

Foreldrene ønsket at skolen skulle anmelde forholdet, detvar blitt så alvorlig. Rektor sa han ikke hadde mandat til å anmelde angrepet.

— Da han ble angrepet for andre gang, sa vi at viville anmelde rektor for tjenesteforsømmelse. Vi fikk til svar fra politiet atdet var bedre om vi lot det være, og så tok de heller en prat med rektor.

Møtet mellom skolen og lensmannen ble oppsummert på følgendemåte: ”Skolen tar mobbing på alvor, og har i denne saken gjort sitt.”

Mor fikk siden beskjed om at på skolen jobbet de nå overtidfor å få laget en mobbeplan.

Dommen ble et vendepunkt

Angrepet på bussen i oktober 2004 ble et vendepunkt på fleremåter.

— Da han ble angrepet på bussen kunne vi ikke lavære, vi var redde for Roberts sikkerhet. Jeg fryktet for Roberts liv. Hvakunne ikke de gjøre med ham for å hevne seg?

Forholdet ble anmeldt, to av dem som var med på angrepet bledømt i Kristiansand tingrett i 2005. Etter denne dommen tok mobbingen av Robert Liland slutt.