Grønn salat med reker og ramsløk

Dette er en typisk årstidsbasert salat; ramsløk og hvite asparges er råvarer som opptrer i mai-juni. Men de kan erstattes resten av året av vårløk og grønne asparges.

Ramsløk med pesto i rekesalat. Foto: Jonas Haarr Friestad

Du trenger til 4 porsjoner: 1 bunt asparges

1 liten melon

10 små blader ramsløk

1 plommetomater

4 dl rensede reker

Hvite asparges må skrelles oppover mot den skjøre toppen. Brekk av den nederste, treete enden. Grønne asparges kan du bare brekke av de nederste centimetrene og koke som de er. Kok opp vann med salt og litt sukker. Legg i asparges-stenglene og kok dem nesten møre; hvite trenger 5-7 minutter, grønne 3-5 minutter.

Skjær melonkjøttet i terninger. Strimle ramsløkbladene og del tomatene i båter.

Anrett asparges, melombiter, ramsløk, reker og tomater på et vidt fat.

Topp med ramsløkblomster. Servér gjerne med en pesto på ramsløk og ruccola.

Pesto på ramsløk og ruccola

20 blader ramsløk

100 g ruccola eller babyspinat

50 g mandler

2 dl olje

salt og nykvernet pepper

Legg alt i en kjøkkenmaskin eller blender. Kjør til jevn masse, men la det fortsatt være litt "knudret". Servér til salat, pasta, stekt og grillet fisk eller til nye poteter.

Salat med skinke og vannmelon

Dette er en klassiker; enkel å lage, og et godt alternativ til en annen gjenganger, tomat og mozzarella-salaten caprese.

Vannmelon. Foto: Kjartan Bjelland

Du trenger til 2 porsjoner: en håndfull gresskarkjerner eller pinjenøtter

200 g spekeskinke

½ vannmelon

½ rødløk

100 g fetaost

et knippe persilleblader

1 ½ ss rødvinseddik

salt og pepper

Rist kjernene på en tørr, het panne. Skjær melonen fri fra skallet og i passende stykker.Skjær løken i tynne ringer og smuldre osten. Samle alt unntatt kjernene og osten i en bolle. Drypp over eddik, kverne på salt og pepper og bland godt. Anrett på fat med spekeskinke, melonbiter, løkringer, hakket persille og fetabiter. Dryss ristede kjerner over.

Melon— og fetasalat med mynte

I denne sommersaken har vi puttet det meste leskende vi forbinder med god sommer.Salaten er midt i blinken til å by på sammen med grillmat eller på buffeten.

Du trenger til 8-10 personer:

1 romersalat(romaine) el. annen frisk salat

1 agurk

300 g kirsebærtomater

1 krukke persille + 1 krukke mynte

½ vannmelon, ca. 1 kg

300 g fetaost

Ristet pitabrød:

3 pitabrød, 2 ss olivenolje, 1 ts paprikapulver, salt

Skyll og riv salaten i stykker. Del agurken på lengs og skjær den i litt større skiver. Fjerner du den myke kjernen inni, blir salaten mindre bløt. Del tomatene i to. Hakk persille og mynte, men gjem litt til pynt. Skrell og skjær melonen i cm-store biter. Del osten i terninger. Skjær pitabrødet i terninger. Stek i olje og paprikapulver i pannen til det får farge og blir sprøtt. Bland salaten like før servering.

Legg på melonbiter og ristet pitabrød helt til slutt. Pynt med mynte.

Styrkedrikk til mornings

Styrkedrikk til mornings. Foto: Jonas Haarr Friestad

Per glass: 1 hakket fersken eller nektarin

en stor kopp hakkede melon-terninger

en neve frosne jordbær

evt. honning eller litt rørsukker

noen myntekvaster

Kjør alt i kjøkkenmaskinen til en glatt masse.

Servér straks.

Fruktsalat

På fransk heter denne smakfulle, smekre retten Minestrone des fruits frais — altså blanding av friske frukter. Har du et kulejern, pariserjern på fagspråket, kan du til og med lage kuler mens du ser på tv kvelden før.

Du trenger til 4 porsjoner:

1 melon

2 nektariner

250 g friske jordbær

noen kvaster grønn mynte eller sveitsermynte

40 g melis

1 dl vann

Kok lake eller sirup av melis og vann.

Hakk mynten og legg i. La den trekke minst

15 minutter.

Del melonkjøttet i kuler eller fine kubber. Rens jordbær og del i fine skiver på høykant. Skjær nektarin i terninger.

Legg alt i sirupen og vend rundt. Kle bollen med plastfolie og la innholdet trekke minst 2 timer før servering i porsjonsskåler.

Dessertsalat av grønne frukter

Skal det være sommermat, så skal det også dufte sommer av sausen. Den er laget av mynte og vanilje.

Fruktsalat av melonkuler og mynte i en god marinade. Kulene lager du enkelt om du har et kulejern, pariserjern. Foto: Jonas Haarr Friestad

Du trenger til 4: 1 galiamelon

2 kiwi

125 g grønne druer

1 bunt mynte

Mynte-vanilje-sirup:

1 dl vann

½ dl sukker

½ vaniljestang, delt på langs

2–3 kvaster grønnmynte

saften av 1 lime

Sirupen:

Ha vann og sukker i en kasserolle med frø av vaniljen. Legg i myntekvastene.

Kok mens du rører, til sukkeret er oppløst og til konsistensen er tyktflytende som sirup. Fjern mynten. Smak til med limesaft.

Salaten:

Skjær melon og kiwi i mindre stykke. Del druene i to og bland inn.

Vend inn den avkjølte sirupen. La gjerne salaten trekke noen timer før servering.

Pynt før servering med litt ekstra mynte.