OSLO: Fredag ble fire personer fra Flyktninghjelpen bortført i Dadaab-leiren i Kenya. Én innleid sjåfør ble drept og to andre skadet under angrepet. Tilstanden til den ene er kritisk.

Letemannskaper fant i går kveld en datamaskin de tror kan tilhøre en av de bortførte eller personene som bortføre dem. Det opplyser Cyrus Oguna, talsmann for den kenyanske hæren, til Aftenposten.no på telefon fra Kenya.

— I går fant letemannskaper en bærbar datamaskin. Vi jobber med å finne ut hvem den tilhører, sier Oguna til Aftenposten.no.

En norsk ansatt i Flyktninghjelpen skal være blant de bortførte i Kenya.

Datamaskinen ble funnet på en sti, omtrent ti kilometer unna bilen kidnapperne brukte da de bortførte de fire personene fra Flyktninghjelpen.

Stien ligger ikke langt unna grensen til Somalia, forteller Oguna.

— Den kan ikke ha havnet der av seg selv. Vi tror den har en sammenheng med saken fordi den ligger på en sti, ikke langt unna bilen som ble brukt under kidnappingen, sier Oguna.

Vet ikke hvor de er

Foreløpig vet ikke kenyanske myndigheter hvor de bortførte befinner seg.

- Det er ikke mye nytt i denne saken. De har ikke blitt reddet, og vi kan ikke si sikkert om de har krysset grensen inn i Somalia eller ikke, forteller Oguna.

Han kan heller ikke si noe om det er den islamistiske militsen al-Shabaab som står bak bortføringen, eller om det er kriminelle. Men Oguna forteller at kenyanske myndigheter ikke har hatt kontakt med kidnapperne.

Vil vente med pengekrav

- Har dere eller Flyktningehjelpen mottatt et krav om løsepenger?

— Jeg vet ikke om Flyktninghjelpen har gjort det, men kenyanske myndigheter har ikke hatt kontakt med kidnapperne, sier Oguna, som ikke tror det er aktuelt mens jakten fortsatt pågår:

Hadde bestilt eskorte, men avslo kort tid før angrepet.

— De vil nok ikke be om det på nåværende tidspunkt, mens jakten fortsatt pågår.

Oguna forteller at store styrker jakter på kidnapperne og de bortførte på begge sider av grensen.

Ønsker ikke å kommentere

Rolf Vestvik, leder for samfunns- og informasjonsavdelingen i Flyktninghjelpen, vil ikke kommentere funnet.

- Vi kommenterer ikke enkeltinformasjoner omkring arbeidet med å finne de savnede. Det er svært mange ulike opplysninger som er ute. Det eneste vi vil si er at vi nå begynner å få et bedre oversiktsbilde, sier Vestvik til Aftenposten.no, og legger til at de er fornøyde med samarbeidet med kenyanske myndigheter.