– Andreas er veldig motivert. Dessuten er han så å si fri for problemene han har slitt med. Han føler at ting faller på plass rent teknisk. Dermed får han også bedre kontroll på det han holder på med. Nå kan han stort sett gjøre det han ønsker på trening uten at det gjør vondt, forklarer trener Åsmund Martinsen til NTB.

Fram til og med 2010 var Thorkildsen på topp i så å si alle de internasjonale mesterskapene han stilte opp i. Det ble OL-gull både i 2004 og 2008, VM-gull i 2009 og EM-gull i både 2006 og 2010. Men så stoppet det opp.

Fra å være regjerende trippelmester i 2010 (EM, VM og OL) er han ingenting ved utgangen av årets sesong. Det ble ingen medaljer på ham verken i EM eller OL i 2012 eller VM i Moskva tidligere i år.

– EM blir det store målet i 2014, og jeg kan allerede nå si at arrangørene har vært snille mot oss. Det er kvalifisering på ettermiddagen en onsdag og ikke finale før på lørdag. Det passer fint med to hviledager mellom kvalifisering og finale, smiler trener Martinsen.

Variert

Thorkildsen tok seg en lang og fortjent pause etter sesongen, men startet opp igjen med full trening omtrent 1. november.

– Foreløpig er det grunntrening vi driver med, og det er veldig variert. Det går på løping, hopping, turning og litt kasttrening. Litt av hvert altså, forteller treneren. Han sier at det eneste de har gjort lite av sent i høst er rendyrket styrketrening.

– Men styrken ser det ikke ut til å være noe i veien med, for han «perset» jo i benkpress tidligere i høst. Det var han forresten veldig fornøyd med, sier Martinsen om Thorkildsens drøye 200 kg. Det var et superløft.

Nå forbereder Thorkildsen en liten juleferie før han reiser til Sør-Afrika på fire ukers treningsleir 29. desember. Deretter blir det en lang periode med trening hjemme, både på Toppidrettssenteret og i Vallhall, og fram mot sesongstart til våren står også et fire ukers treningsopphold i San Diego (California) på programmet. Akkurat når han reiser dit er ikke bestemt.

Usikker sesongåpning

Thorkildsen kommer til å satse maksimalt på Diamond League til sommeren. Lag-EM, i Tallinn for Norges del, og NM blir også viktige konkurranser, men hovedmålet er selvfølgelig EM i Zürich. Der skal Thorkildsen tilbake på mesterskapstoppen.

– Det er litt uklart om han kommer til å sesongåpne i det første Diamond League-stevnet med spyd på programmet i Shanghai 17. mai. Dette er noe vi ikke har diskutert ferdig.

– Kanskje kommer han til å droppe det stevnet og prioritere trening i San Diego, men uansett kommer han til å bli en måned på trening i California, og dersom han velger å kaste i Shanghai kommer San Diego-treningen til å bli framskutt litt, forteller Martinsen.

Han sier også at sesongen kommer til å forløpe temmelig normalt på alle måter, både med tanke på trening og konkurranser.

– Vi har ikke sett på detaljene rundt konkurranseopplegget, men det blir nok ti til tolv konkurranser også neste år, som det har vært de siste årene, sier Åsmund Martinsen til NTB.