— Kvinner flykter med fem barn og en bestemor på slep og med alle eiendelene de kan bære, på ryggen. Når de når oss, er mange av dem svært svake, og flere har mistet familiemedlemmer på veien. De har gått i dager og uker uten vann og mat, sier en bekymret sjef for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Sør-Sudan, Mireille Girard.

Girard er kommet rett fra felt til Norge for å oppdatere norske myndigheter om den prekære situasjonen langs grensa i Sør-Sudan. 165.000 mennesker har flyktet hit fra delstatene Blånilen og Sør-Kordofan i Sudan, hvor det pågår kraftige kamper mellom opprørsgrupper og regjeringsstyrker.

— Akkurat nå er det en kamp mot klokka. Regntiden og gjørma kommer, og det blir stadig vanskeligere for oss å nå fram til flyktningleirene via landeveien. Jeg snakker på vegne av alle nødhjelpsorganisasjoner i området når jeg sier at det haster, sier Girard til NTB.

UNHCR varslet verdenssamfunnet i januar om at en krise var på trappene, og ba da om 663 millioner kroner for å kunne ta imot flyktningene i Sør-Sudan. Kun 203 millioner er kommet inn.

Samtidig har antallet flyktninger økt drastisk, og de fem flyktningleirene i Sør-Sudan er fylt til randen. Bare de siste to månedene har det kommet 65.000 flyktninger over grensa. Det har ført til at UNHCR nå ber om mer hjelp, nærmere 1,1 milliarder kroner. (©NTB)