Etter en snørik vinter på Sørlandet er det nok mange som ser fram til årets grillsesong. Men hva gjør du om du oppdager rester av høstens siste pølsefest på en halvrusten og skitten rist?

– Du må vaske grillen, og spesielt rista, men så lenge du sørger for at grillen blir skikkelig varm før du bruker den første gang i sesongen, vil eventuelle smittestoffer dø underveis, sier Turid Berglund i Mattilsynet.

Snart legger grillosen seg over sørlandske hager. Ta noen enkle forholdsregler nå, så er du sikret en trygg og smaksrik grillsesong. Foto: NTB Scanpix

Slik reingjør du

Grillen kan reingjøres på ulike måter, men ifølge Marianne Stene hos Weber er det sjelden behov for såpe og vann, verken på kullgrill eller gassgrill.

– Det er som regel nok med en god grillbørste. Varm opp grillen og børst grillristen fri for fett og matrester, og husk å børste både over og under den.

Det er ingen krise om du overser noe smuss, men husk å fjerne eventuelle matrester fra kullristen i bunnen. Dersom grillen er svært skitten etter fjorårets måltider, finnes det spesialmidler å få kjøpt, og også sprayer som overflatebehandler risten så ikke maten fester seg like lett.

– Man må bare se hva det er behov for, men det er alltid lurt å vaske over utsiden av grillen med en mikrofiberklut vridd i såpevann, og skyll gjerne bunnen av grillen med rent vann, anbefaler hun.

Når grillen har fått en ekstra våroverhaling, er hverdagsreingjøringen av grillen så godt som ikke noe.

– Reingjør risten med en børste mens grillen fortsatt er varm. Da trenger du bare 10–15 sekunder på å børste den rein for smuss. Venter du til grillen er kald, blir det vanskeligere å få bort matrestene, råder Stene.

Sjekk slangen

Selv om det ikke er spesielt krevende å klargjøre grillen for sesongen, er det desto viktigere å sørge for sikkerheten på gassgrillen, og da er slangen spesielt utsatt.

– Hvis grillen har stått ute hele vinteren er det ikke sikkert at slangen er like hel. Derfor er det en god regel å bøye eller nesten ”knekke” slangen fra flaska og opp til grillen. Dersom det er sprekker i den, må den skiftes, forklarer Kai Arne Trollerud, sikkerhetssjef i AGA og tidligere brannmann.

Som hovedregel bør slangen skiftes hvert tredje år, og i tillegg bør man sjekke den ved å for eksempel bruke sterkt såpevann på koblingene for å se etter lekkasjer.

– Kommer det bobler, har du en lekkasje, og da må klemmene eller slange byttes ut.

Han anbefaler også å sjekke at pakningen som sitter på ventilen er i orden.

 – Dra og vri litt på regulatoren for å sjekke at den sitter fast.

Gassen går ikke ut på dato

Men når det gjelder selve gassflaska, er det godt nytt at den trolig har overlevd vinteren.

– Vi anbefaler å bruke så rein propan som mulig, for det finnes ulike reinhetsgrader på markedet. Men en propanflaske som normalt brukes til grilling klarer en vinter ute. Gasskvaliteten forringes ikke, og flaska skades heller ikke av normal kulde, vær og vind.

Det er heller ingen krise om ikke du husker hvor gammel flaska er.

– Propan har ingen holdbarhetsdato, men selve propanflaske skal revideres hvert tiende år selv om propanet fremdeles kan brenne like fint etter så lang tid, sier tidligere brannmann Kai Arne Trollerud.