TRONDHEIM (adressa.no): Tirsdag skriver Adresseavisenat Rosenborg kutter støtten på 25.000 kroner til Frelsesarmeen, og dropper å stå ved julegryta på torvet i Trondheim.

Bakgrunnen er at det i forrige uke ble kjent på TV2 at Are Veraas ikke får være korpssekretær i Frelsesarmeen fordi han er praktiserende homofil og har kjæreste.

– Vi oppfatter at Frelsesarmeen diskriminerer, og det er brudd på Rosenborgs verdigrunnlag. Vi i RBK skal respektere alle religioner, hudfarger og legninger, sier organisasjonsleder i RBK, Trond Alstad.

Står ved gryta som privatperson

Dette får tidligere RBK-spiller og sportsdirektør Rune Bratseth til å reagere.

– Det er helt greit at Rosenborg markerer sitt verdisyn, og mener Frelsesarmeen diskriminerer. Den biten støtter jeg. Men vi må huske på at Frelsesarmeen også er et trossamfunn og har sine egne regler som vi må vise respekt for og vise toleranse overfor. Alstad sier at Rosenborg skal respektere alle religioner, men det å hevde at noen lever i år 13 og ikke år 2013 — er det å vise respekt og toleranse, spør Bratseth.

Han var en av flere som skulle representere Rosenborg ved julegryta i år. Nå vil han stå der som privatperson i stedet.

– Jeg gir min støtte til det sosiale arbeidet Frelsesarmeen gjør, og har enorm respekt for folk som bruker all sin tid på å hjelpe andre. Intensjonen til RBK er bra, men dette blir helt feil, sier han.

Bratseth tror RBKs nei kan føre til at andre også vil kutte sin støtte til organisasjonen.

– Vi må ikke undervurdere Rosenborgs makt i slike saker, sier han.

– Ikke mot homofili

– Hva er Rune Bratseths syn på homofili?

– Som Rosenborg er jeg imot at folk uansett legning diskrimineres. Men det betyr ikke at jeg ikke kan ha noe med organisasjonen å gjøre, sier han.

RBK bruker nå i stedet for å gi 25.000 kroner til Frelsesarmeens fotball-laget Hveita United i Trondheim.

– Er ikke det en form for støtte til Frelsesarmeen, Bratseth?

– Jo, men RBK støtter ikke Frelsesarmeen som trossamfunn. Det verken kan eller vil klubben gjøre fordi klubben er religiøst uavhengig. Men det er det sosiale arbeidet RBK både støtter og ikke-støtter ved å gi penger, men ikke stille på julegryta. Da blir det feil, mener Bratseth.

Og fortsetter:

– Igjen vil jeg si at det er greit å markere det, og det er også greit hvis det kun er dette ene året det ikke vil bli gitt støtte. Men jeg synes RBK nå rammer dem som ikke bør rammes. Vi er ikke uenige i sak, men i konklusjonen. Vi må ha toleranse for at det er egne regler i Frelsesarmeen, mener Bratseth.

Han trekker frem Finn Schjøll på det han mener er et godt eksempel.

– Schjøll er åpen homofil, men mener det Frelsesarmeen gjør er så viktig og bra at han støtter organisasjonen fullt ut, sier Bratseth.