-I en kontroll gjennomført for Miljødirektoratet i fjor, ble det det funnet svært helse- og miljøskadelig stoffer i både pennaler og klistermerker, sier Pia Sørensen, sjefingeniør i Miljødirektoratet.

I den samme kontrollen ble det også funnet tusjer med de kreftfremkallende løsemidlene benzen og toulen i norske butikker. Disse stoffene er forbudt. Det har også vist seg at både kulepenner og fargeblyanter kan inneholde verstingstoffene krom, arsen og bly.

Les også Slik gjør du det:

-Barn nøyer seg ikke alltid med å bruke innholdet i skolesekken som det er tenkt. De både biter og sutter gjerne på ting, og hvis dette inneholder giftige stoffer kan barna får det i seg, advarer Sørensen.

-Hva skal foreldre gjøre for å unngå å kjøpe skolesaker som inneholder giftige stoffer?

-Spør i butikken hva produktene inneholder. Det er ikke sikkert de kan svare, men det er med på å holde fokuset rundt dette oppe. Og i følge miljøinformasjonsloven har man krav på å få vite om produktene inneholder skadelig stoffer.

Scanpix2 Foto: Foto: Beckmann.no

Let etter miljømerking

For å være på den trygge siden, anbefaler Sørensen foreldre å se etter CE-merket på produkter. Det finner en på produkter som også kan regnes som leker, for eksempel fargestifter, fargeblyanter og figurviskelær. Ellers råder hun til å kjøpe miljømerkede produkter så lang det lar seg gjøre. Svanen er det nordiske miljømerke og Blomsten er EUs merking av miljøtrygge produkter. Det finnes over 14.000 svanemerkede produkter og tjenester i Norge i dag. Men for blyanter og skolesekker finnes det ikke svanemerkede alternativer. Og for forbruker er det ofte vanskelig å finne ut hva produktet man kjøper inneholder.

-Det er bare kjemiske produkter og kosmetikk som har krav om innholdsfortegnelse slik at du selv kan sjekke om produktene inneholder farlige stoffer eller ei, sier Sørensen.

Fokus på miljø

Kristiansandsfirmaet Beckmann er landets største skolesekkprodusent. De sier at de jobber aktivt med miljø og bærekraft i hele produksjonsprosessen, og ønsker å strekke seg lenger enn de lovpålagte reglene.

Les også Dette bør du passe på

-Regelverket for leketøy er strengere enn for skolesekker og pennaler. For å være best på dette området, forsøker vi å strekke oss mot det strengere lovverket for leketøy, der det er relevant, sier produktdesigner hos Beckmann Marte S. Richardsen.

De jobber blant annet tett med det internasjonale testbyrå Tuv, og gjør justeringer etter deres anbefalinger.

Scanpix2 Foto: Foto: Beckmann.no

Martin Beckmann, som er tredjegenerasjon Beckmann, sier det aldri har vært så trygt å kjøpe skolesekk som nå.

-Det kommer stadig nye forskning og strengere regler, og de siste årene har det bare blitt mer og mer fokus på at skoleproduktene skal inneholde minst mulig farlige stoffer.

Mange giftige stoffer

Skolesekker, bager og pennaler er ofte satt sammen av mange materialer, som for eksempel både plast, metall, lær og tekstiler. I en del av disse materialene finnes det såkalte verstingstoffer. Tekstiler som er vann- og smussavstøtende inneholder gjerne perfluorerte stoffer, mens plast og skinnimitasjoner kan inneholde klorparafiner, ftalater og bisfenol A.

Scanpix2 Foto: Foto: Beckmann.no

Viskelær og tusjer kan i tillegg være tilsatt ulike stoffer som er skadelige, for eksempel lukt- og fargestoffer. Papir, derimot, inneholder i utgangspunktet ingen verstingstoffer, og her finnes det også svanemerkede alternativer.

Pia Sørensen i Miljødirektoratet forstår hvis foreldre synes det er vanskelig å velge trygt der ikke det finnes miljømerkede alternativer.

-Det finnes så mye å velge i. Personlig ville jeg neppe kjøpt for eksempel viskelær med smak og lukt på et marked, uten å vite hvem som er produsenten. Kjøp heller fra anerkjente produsenter. Det norske regelverket er strengt, og de seriøse firmaene forholdet seg som regel til det, sier Sørensen.