Gå gjennom klesskapet. Er det plagg du ikke har brukt på flere år? Vurder om du kommer til å bruke dem igjen. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Stive, slitte håndklær kan du kvitte deg med. Spesielt hvis de er misfargede eller hullete i tillegg. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Ser innholdet i dine skap også sånn ut? Ta en ryddesjau. Trenger du virkelig fire ekstra blomsterpotter? Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Vurder hva du bruker og trenger når du renser ut av skapene. Mest sannsynlig vil du ikke savne det du ble kvitt. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Klesskapet, kjøkkenskapene og boden er overfylt. Før du begynner å kaste, rydd og organiser. Da får du bedre plass og oversikt.

Kjøkkenmaskiner som ikke brukes tar opp voldsomt mye plass. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

OBS! Ikke kast tingene i restavfallet. Søppel/større ting/maling osv kan sorteres/kastes på gjenbruksstasjonen. Elektronikk kan stort sett leveres i butikkene du kjøper det i, glass og metall kaster du i returpunkt.Fretex, UFF, asylmottak, krisesentre, loppemarked eller lignende tar imot klær og ting. Har du en venn som vil ha boken du ikke kommer til å lese igjen, eller fonduesettet du aldri kommer til å bruke? Legg ut tingene på Facebook, byttegrupper eller på Finn.

Får du også fartsstriper?

Bli kvitt disse tingene :

1. Gamle håndklær og sengetøy

Det umatchende sengetøyet som ligger innerst i skapet kan du bli kvitt. Håndklær så stive at de står av seg selv, eller har hull og flekker kan du bli kvitt eller rive opp eller bruke som pussefiller.

2. Glass, porselen og steintøy du ikke bruker

Glass med skår bør du bli kvitt, for de kan sprekke. Du kan frigi mye plass i skapet ved å rydde ut porselen, steintøy og glass du aldri bruker. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Glass eller porselen med skår i eller glass som har fått en melkehvit hinne kan du kaste først som sist. Bruker du eggeglass? Trenger du 22 espressokopper? Ikke bruk den som søppelkasse:

3. Grelle pynteting og blomsterpotter

Behold ting du bryr deg om, som du har fremme og som ikke står i et skap og tar opp plass. Én ekstra blomsterpotte holder.

4 . Rydd i bokhyllen

Bøker du har lest, og ikke kommer til å lese igjen, kan du gi bort. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Kast eller gi bort bøker og gamle magasiner du ikke kommer til å lese igjen.Huffington Post anbefaler at man blir kvitt leksikon man ikke lenger bruker, både fordi informasjonen kan være utdatert og fordi man bruker mobiltelefonen i stedet for å slå opp i dem.

5. Fonduegryter og kjøkkenmaskiner

Kvitt deg med kjøkkenmaskiner du ikke har brukt de siste årene – det blir fort bedre skapplass av sånt.

Har du noen gang giftet deg, har du sikkert et par tre kjøkkenmaskiner som samler støv i skapene.

De har aldri angret:

6. Malingsbokser, plankebiter, ekstra fliser

DVD-er og CD-er som støver ned i hyllen kan gis bort eller selges. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Vurder om du virkelig trenger fem år gammel restemaling i «i tilfelle».Det er heller ikke nødvendig å beholde flere esker med ekstrafliser.

7. Syltetøyglass, isbokser, papptallerkener

Trenger du egentlig oppbevaringsbokser en mellomstor fabrikk verdig?

8. Rydd i klesskapet

Synes du det er vanskelig å gi slipp på den utslitte favorittgenseren? La plaggene ligge i boden i karantene i ett år. Når året er omme kan du vurdere om du egentlig savnet dem. Det gjorde du neppe.

Misfargede klær, plagg med hull, klær som lukter vondt eller plagg som ikke har passet deg siden du gikk på ungdomsskolen – også disse kan gis bort til for eksempel Fretex. Og du trenger bare et sett maleklær.

Det skal ikke så mye til:

9. Elektronikk som kan kastes:

– Mobiltelefoner og musikkspillere du ikke bruker lenger.

Kosmetikk har også en utløpsdato. På de fleste produktene finner du det lille åpen krukke-symbolet trykket. På denne neglelakkfjerneren står det «6». Det betyr at den er helsemessig trygg i bruk, samt holder lovet kvalitet og funksjon i seks måneder, ifølge kk.no. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

– Ladere og kabler som hører til mobiltelefoner og MP3-spillere fra steinalderen.– DVD-er og CD-er du heller kan streame.

10. Gammel kosmetikk

Sminke og kremer går også ut på dato. Kosmetikk er merket med anbefalt forbrukstid. (Se bildet)

NB! Nå som du kanskje får litt mer plass, ikke fyll det med noe nytt du ikke trenger.

(Kilder: Huffington Post, klikk.no, Lifehacker.com, kk.no, venner og kolleger)