Vi går knapt en meter uten at mobilen er med oss. På sommerstid betyr det gjerne at den utsettes for både strand, sand og vann. For ikke å snakke om stekende sol hvor temperaturen fort kan bli betydelig varmere enn de 50–60 gradene mobilene er laget for å tåle.

Så er også sommerhalvåret og ferietiden høysesong for mobilreparasjoner.

Det er ikke bare elektronikken som trues av sol fra skyfri himmel, skjermenes lesbarhet blir også kraftig redusert.

— Dagens mobilskjermer er ikke egnet for bruk i sterkt sollys, men det skal ikke så mye skygge til før skjermene er langt enklere å lese. Forskjellene mellom toppmodellen er heller liten, sier fagredaktør i mobilnettstedene Amobil og Mobilen, Kurt Lekanger.

Advarsel om overoppheting har han kun sett på Iphone, men han har opplevd at Android-telefoner skrur seg av uten forvarsel om de skulle bli for varme.

— Vi har ikke testet hvor mye varme telefoner tåler, kun opp til 45 grader hvor ingen av testmodellene fikk problemer. Faren for overoppheting er trolig ganske lik mellom modellene, ettersom telefonene bruker mange av de samme elektroniske komponentene, sier Lekanger.

Hvor vanntett er vanntett?

Sony er en av produsentene som satser på vanntette mobiler og nettbrett. FOTO: SONY

Stadig flere mobiler og nettbrett er vanntette, og er ifølge Lekanger absolutt å foretrekke.— Selv om det ikke er noen garanti for at telefonen tåler å brukes under vann er risikoen for fuktskader betydelig mindre.

Før du legger på svøm med den vanntette mobilen bør du sette deg inn i hva den såkalte IP-sertifiseringen, som angir hvor vanntett et produkt er, faktisk innebærer. Det er forskjell på å tåle en sprut og å kunne brukes under vann.

Det første IP-sifferet angir beskyttelsesgraden mot inntrengning av faste partikler, og det andre sifferet angir beskyttelsesgraden mot vann. Jo høyere tall, jo bedre beskyttelse.

LES OGSÅ:

Disse kjemper om meldingene dine

Liten skrift

Forbrukerrådet oppfordrer forbrukerne til å sette seg inn i bruksanvisningen og også lese det med liten skrift. Samtidig har selger et ansvar å informere om viktige forbehold hvis man reklamerer med at mobiltelefonen tåler vann.

Eksempelvis gjelder ikke garantien i saltvann, og det kreves gjerne at alle luker blir lukket forsvarlig. Selges produkter som vanntette, skal det ifølge Forbrukerrådet mye til før selger kan avvise et mangelkrav for feil som skyldes fuktskader.

— Er uhellet ført ute bør du hvis mulig ta ut batteriet med en gang og la telefonen tørke lenge før du setter inn batteriet igjen. Et tips er å legge telefonen i en bolle med ris, som har en veldig god evne til å suge til seg fuktighet. Eventuelt sette risbollen og mobilen i stekeovnen og la stekeovnen stå på lav temperatur, maks 50 grader, råder Lekanger.

Slik passer du på elektronikken

  • Ikke la telefonen ligge i solsteiken eller ligge i en varm bil. Dette kan skade komponenter i mobilen.

  • Ha telefonen i en pose eller en beskyttelsesveske når du har den med på stranden. Finkornet sand kan trenge inn i telefonen og skape problemer.

  • Det kan være lurt å ha en ekstra batteripakke med til telefonen når du er ute på tur. Dette er enkelt og greit en batteridrevet mobillader du kan ha med deg, og som sørger for at du har ekstra strøm tilgjengelig om det trengs.

  • Sett deg inn i hva det koster å bruke internett på mobilen i landet du reiser til. Uvettig internettbruk kan fort bety ekstra høy telefonregning når du kommer hjem.

  • Undersøk hvordan du skrur av internettilgangen på telefonen din når du er i utlandet. Pass på at dataroaming er slått av. Bruk heller Wi-Fi der dette er tilgjengelig.

Kilde: Marius Valle, T2Mobil

Følg på Twitter: Få mer stoff om mobiler og teknologi fra @GeirAmundsen

LES OGSÅ:

Se hvilke mobiler som surfer raskest i mobilnettet- forskjellene er store