Stadig flere menn med fortid i engelsk fotball står nå frem i media og forteller at de ble seksuelt misbrukt som barn. Flere tidligere trenere er navngitt, og enkelte sammenligner det som nå kommer frem med den rystende saken rundt Jimmy Saville.

Den tidligere BBC-kjendisen begikk hundrevis av overgrep mot barn, noe som er kommet frem etter hans død.

Snøballen som begynte å rulle

Overgrepsskandalen i engelsk fotball begynte å rulle da Andy Woodward sto frem i The Guardian forrige uke. Woodward fortalte at han var blitt utsatt for overgrep av en navngitt trener mens han spilte for aldersbestemte lag i Crewe Alexandra. Steve Walters hadde også spilt for Crewe, og også han kunne fortelle om overgrep begått av samme trener.

I dagene etter har en rekke andre tidligere fotballspillere stått frem. David White, mest kjent fra sin tid i Manchester City, kunne fortelle at samme mann hadde forgrepet seg på ham. Deretter kom Paul Stewart med sin historie. Den tidligere Tottenham- og Liverpool-spilleren kunne fortelle om helvetet han hadde gjennomgått som yngre spiller. Her var det snakk om en annen overgriper.

The Guardian har også snakket med en tidligere Newcastle-spiller som forteller om lignende opplevelser. Han ønsker ikke å stå frem med navn, men har nå kontaktet politiet. Jason Dunford og Chris Unsworth står imidlertid frem og forteller om sine opplevelser til BBC.

NIF vil forenkle politiattesten

I Norge har Idrettsforbundet siden 2009 stilt krav om at alle som skal jobbe med mindreårige må levere politiattest. Men hvordan dette håndteres varierer stort fra klubb til klubb.

– Vandelsattest gir falsk trygghet. Folk må ikke glemme at størsteparten av sakene som gjelder overgrep mot barn eller annet, blir henlagt, uttalte Ada Sofie Austegard til Bergens Tidende i april. Hun er leder i Stine Sofies Stiftelse.

Per Tøien er leder i idrettspolitisk avdeling.

I dag er det slik at vandelsattesten er gyldig i tre år. Idrettsforbundet ønsker seg en forenklet modell der alle som har fått attest legges i et register hos politiet. Dersom det kommer en dom på vedkommende er tanken at domstolene skal informere politiet, som igjen skal vurdere om den domfelte er skikket for oppgaver i en frivillig organisasjon.– Vi har ikke fått noe svar fra politiet om dette ennå, og vi burde nok ha purret før. Vi kommer til å gjøre det nå, sier Per Tøien, leder av idrettspolitisk avdeling i NIF.

Han er klar på at politiattester ikke gir noen garanti for å unngå overgrep i idretten.

– Her er det selvsagt en blanding av tiltak som må til. Vi er veldig klare på at enhver trakassering og form for overgrep ikke er forenlig med norsk idrett. Holdningspåvirkende arbeid er det aller viktgiste. I tillegg har vi noen kontrollmekanismer, som for eksempel politiattest, sier Tøien.

Hjelpelinje nedringt

Etter de første avsløringene i England fikk NSPCC – National Society for the Prevention of Cruelty to Children – i stand en hjelpelinje der tidligere fotballspillere kunne ta kontakt hvis de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep som barn. Hjelpelinjen er støttet av Det engelske fotballforbundet (FA), og de to første timene fikk hjelpelinjen over 50 henvendelser.

– Det er grusomt at noen av mine kollegaer har opplevd dette mens de har drevet med sporten som jeg og de elsker. Det er viktig at folk vet at det er greit å fortelle om hva som har skjedd, sier Manchester United-stjernen Wayne Rooney. Han er ambassadør for NSPCC.

Woodward, som var den første som sto frem, sier at han tror det kan dreie seg om hundrevis av ofre. The Guardian skriver at de har kjennskap til mange, men at disse ikke ønsker å stå frem. Den ene frykter for helsen til sin eldre mor dersom historiens hans kommer ut.

– En vekker for fotballen

Paul Stewart fortalte sin historie til Daily Mirror, også han etter at Woodward sto frem. Han forteller om en trener som forgrep seg på ham fra han var 11 til 15 år, og sier han håper at flere ofre nå vil fortelle.

– En dag da vi var i bilen, begynte han å ta på meg. Det skremte livet av meg, og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg forsøkte å si til foreldrene mine at de ikke skulle slippe ham inn, men jeg var bare 11 år, sier Stewart.

– Derfra utviklet det seg til at han misbrukte meg seksuelt. Han sa han ville drepe moren min, faren min og mine to brødre hvis jeg sa ett ord om det. Som 11-åring tror du på det.

Det engelske fotballforbundet (FA) får nå kritikk for at det ikke er strengere regler rundt hvem som kan trene unge spillere. I 2001 kom FA med nye regler som gjør at alle klubber skal ha en såkalt velferdsoffiser. Men på grasrotnivå er det fortsatt slik at klubbene baserer seg på frivillighet, og kontrollen er slett ikke alltid god nok.

Både FA og spillerforbundet PFA (Professional Footballers’ Association) forteller at de har hørt om ryktene om seksuelle overgrep.

– Men det kom aldri noen anmeldelser. Ofrene fortalte det tydeligvis ikke en gang til sine egne familier. Dette er en vekker for fotballen. Vi må lære av det, sier PFA-formann Gordon Taylor.