Kommentar: I utgangspunktet syntes det å være et trygt valg å sette inn Markus Jonsson i midtforsvaret i stedet for en Daniel Mojsov, som spilte langt under pari mot Sarpsborg. Fjorårets kaptein har sjelden spilt en direkte dårlig kamp i Brann-drakten. Før i går. Han har med sin rutine stabilisert Brann-forsvaret i de små periodene han var på banen i de to foregående sesongene. Hans store problem har vært de mange skadene.

I går fikk vi et bevis på at de har satt ham lengre tilbake enn hva kanskje selv Rikard Norling ante. For da Jonsson ble kastet ut i alvoret for første gang på lang tid, gikk det fem minutter før stopperveteranen rett og slett ble fraløpt av Franck Boli. Og da heller ikke kollega Vadim Demidov hang med i svingene, var det duket for den første Stabæk-scoringen.

Også på det avgjørende Stabæk-målet ble Jonsson lurt trill rundt av den samme Boli. Da hang han en meter bak de andre i forsvaret, og da Stabæk-spissen løp forbi Jonsson, hadde han en enkel jobb å sette ballen i mål.

UTSPILT: Markus Jonsson hadde en tøff kveld i Brann-forsvaret. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

Tapet skal Jonsson selvfølgelig ikke alene ta skylden for. Han kan gjerne peke på sine angrepskolleger, som misbrukte den ene sjansen etter den andre, spesielt etter sidebytte. Men spillet til Mojsov mot Sarpsborg, og Jonsson i går, kan tyde på at Brann mangler en klassestopper, skal de manøvrere seg mot en plass i andre enden av tabellen. Nå befinner de seg på jumboplass.Nøkkelspillere var også savnet fremme på banen. Etter en førsteomgang, der Brann slet med å få tempo på angrepsspillet sitt, byttet Norling ut en Kristoffer Barmen som aldri kom skikkelig inn i kampen, med Stephane Badji. Brann-treneren ventet nok at senegaleseren skulle ta tak i kampen, men Badji traff knapt med en pasning, og var en gedigen skuffelse. Som han var i den omgangen han fikk spille mot Sarpsborg.

Så etter to kamper ser det ut som om Rikard Norling sliter med å komponere den beste duoen sentralt på midtbanen. Det gledelige er at Fredrik Haugen viste fremgang og spilte en god kamp.

Det gjorde faktisk Brann også. Men kun i perioder. Høydepunktet var scoringen, som kom etter raskt angrepsspill i regi av Vadim Demidov, Kasper Skaanes og Birkir Sævarsson, før Jakob Orlov headet ballen elegant i mål. Etter sidebytte ble de gode periodene lengre, og fikst kombinasjonsspill, der spesielt Jakob Orlov var sentral, resulterte i fire gedigne sjanser, uten at de ga uttelling.

Tore Strand. Foto: Jan M. Lillebø

Det aner meg at spillere som Kasper Skaanes, Fredrik Haugen og Erik Huseklepp fortsatt irriterer seg over megasjansene de misbrukte. De kunne gitt et annet resultat, men tabellen viser at Brann har tapt mot to antatte bunnlag, og møter et annet, Sandnes Ulf, fredag kveld. Til da må Branns trenere ha strammet opp forsvarsspillet i særdeleshet. De misbrukte mulighetene kan han gjøre mindre med, men måten Stabæk utnyttet Brann-svakhetene på i går, var urovekkende.Da Brann gikk i angrep med to høye backer, og med sentrale midtbanespillere på vei fremover, ble de veldig sårbare bakover. Da ble tempoproblemene i forsvaret avslørt, og på hvilken måte Rikard Norling skal løse stopperfloken, blir noe av det mest spennende frem mot neste kamp.

Jeg tror ikke en rusten Markus Jonsson er svaret. En revansjelysten Daniel Mojsov, eller en spillesugen Jonas Grønner kan være bedre løsninger.

Sportsdøgnet: