I disse dager spilles det kandidatturnering i sjakk i Khanty Mansijsk, Russland. Der har Viswanathan Anand fått en god start på sitt forsøk på å kvalifisere seg til et revansjeoppgjør mot Magnus Carlsen, som tok fra inderen verdensmestertittelen i november i fjor.

Spesielt Anands seier i første parti mot forhåndfavoritten Levon Aronian har imponert sjakkretser.

— Anand har startet veldig friskt. Han viser alle de andre at han fortsatt er å regne med, sier sjakk-ekspert Hans Olav Lahlum til aftenposten.no.

Etter seieren mot Aronian fulgte Anand opp med en remis mot Veselin Topalov. Grand Master Simen Agdestein er ikke overrasket over Anands gode start.

— Det er slettes ikke overraskende at mannen vinner et sjakkparti. Han kollapset jo ikke helt etter VM. Spørsmålet er om han vil fortsette på denne måten, sier Agdestein, vel vitende om at 12 runder fortsatt gjenstår av turneringen.

I utfordrerposisjon

Åpningen av kandidatturnering tyder på bedre tider for Anand, som ikke har prestert på sitt vanlige, høye nivå etter at Magnus Carlsen slo han 6,5-3,5 i kampen om verdensmestertittelen i Chennai i november.

— Anand er en svært kapabel spiller, men han har slitt med motivasjonen og inspirasjonen. Han har ikke reist til Russland for å bli nummer syv. Han vil vise at han har noe å gjøre der oppe. Men jeg tror han innerst inne vet at han ikke kommer til å vinne, sier Lahlum

Agdestein mener Anand trives bedre i utfordrerposisjonen.

— Jeg mistenker at han har vært under press, og at han har vært tynget av VM-tittelen. Nå har han ingenting å tape, sier Agdestein, som er Carlsens tidligere trener.

— Magnus frykter ikke Anand

Anand leder turneringen sammen med Vladimir Kramnik og Peter Svidler. Agdestein tror ikke det ville vært en ulempe for Magnus Carlsen hvis inderen nok en gang sitter på den andre siden av brettet når VM-tittelen skal forsvares i november.

— Det passer veldig bra. Det er mye psykologi inne i bildet. Jeg tror Magnus knekte Anand-koden i forrige VM-kamp, sier Agdestein.

Lahlum tror Carlsen frykter turneringens to forhåndsfavoritter mer enn inderen.

— Jeg tror nok ikke at Magnus ligger oppe om nettene og frykter et nytt møte med Anand. Hadde han kunnet velge mellom Aronian, Kramnik og Anand, ville han nok ikke vært misfornøyd med Anand, sier Lahlum

.

Mens hans konkurrenter må delta i kandidatturneringen, er Magnus Carlsen direkte kvalifisert for VM-kamp i november. Foto: NTB SCANPIX

Tror på Aronian og Kramnik

Simen Agdestein tror ikke Anand nødvendigvis trenger mange flere seiere for å vinne turneringen.

— Det ville vært overraskende om Anand vinner. Men han er veldig vanskelig å slå. Jeg tror det kommer til å bli veldig jevnt. Det kan holde å ha tre flere seiere enn tap, sier Agdestein, som har mest tro på Levon Aronian og Vladimir Kramnik i kandidatturneringen.

Lahlum ser også for seg en duell mellom Aronian og Kramnik. Den vurderer han slik:

— Kramnik spiller mye remis på dette nivået. Mange har spådd en duell der Aronian spiller hardt for å vinne, men kanskje går på noen smeller, som kan åpne opp for Kramnik, sier Lahlum.

Stillingen etter dag to:

1. Viswanathan Anand 1.5

2. Vladimir Kramnik 1,5

3. Peter Svidler 1,5

4. Levon Aronian 1

5. Veselin Topalov 1

6. Shakhriyar Mamedyarov 0,5

7. Dmitry Andreikin 0,5

8. Sergey Karjakin 0,5

Lørdagens kamper:

Andreikin – Karjakin

Svidler – Kramnik

Topalov – Aronian

Mamedyarov – Anand.