I den første serierunden hadde ingen lag høyere snittalder på sine spillere enn Brann. De 14 karene som var på banen mot Strømsgodset, holder en snittalder så vidt over 28 år. Vålerenga – med 40-åringen Kjetil Wæhler i forsvar – følger nærmest, med snittalder på like over 27 år. Stabæk mønstret det yngste laget av alle. Spillerne som tapte mot Aalesund var bare 22,7 år i snitt.

At Brann nå har et så rutinert lag er interessant. Etter nedrykket i 2014 hyret klubben ekstern konsulenthjelp, fra det dansk-britiske selskapet 21st Club. Etter dette ble Brann fortalt at alderssammensetningen i stallen var lite optimal. Det var for få spillere i den såkalt gylne aldersgruppen for fotballspillere, og for mange ungdommer.

— Bevisst

Brann har derfor gått etter spillere som har samlet opp flere år og mer erfaring.

Rune Soltvedt er Branns øverste sportslige ansvarlige. Foto: Gidske Stark

— Vi er veldig fornøyde med stallen vi har. Når vi har tatt inn nye folk, har det vært helt bevisst at mange av dem har erfaring fra eliteserien, sier sportssjef Rune Soltvedt.Han vedgår at alder har vært en faktor i rekrutteringen av spillere de siste overgangsvinduene.

— Det har vært viktig å få folk i «den beste alderen», fra 23 til 28 år. Etter at vi rykket ned påvirket det oss at vi gjorde det med mange unge, sier Soltvedt.

Sportssjefen mener Brann trengte «voksne spillere» også til spill i 1. divisjon, som går for å være fysisk krevende. Og nå – når Brann skal etablere seg i eliteserien på nytt.

— Vi har søkt folk som har vært ute en vinterdag før. Det har ofte med erfaring å gjøre, og erfaring har igjen ofte med alder å gjøre, sier Soltvedt.

Treneren: — Skulle gjerne hatt flere unge

Treneren i Brann, Lars Arne Nilsen, sier han lever helt fint med alderssammensetningen i dagens stall.

— Vi skulle gjerne hatt noen flere unggutter og håper jo det kommer etter hvert. Men de må være gode nok. Dette med alder har jeg uansett ikke tenkt så mye på, sier Nilsen.

Soltvedt sier det klart viktigste for Brann er å ha riktig blanding av det han kaller typer.

— Vi bruker ikke mye energi på om vi skal hente en på 24 eller 29 år, sier Soltvedt.

BTs sportskommentator, Anders Pamer, mener det er bekymringsfullt at Brann nå har få ungdommer i sine A-lagsrekker.

— Antall spillere over 30 år er ikke avskrekkende, men det burde bekymre flere enn meg at Brann knapt har en eneste tenåring som er god nok til å spille for førstelaget denne sesongen, mener Pamer.