RØROS (Aftenposten.no): Petter Northug ble tvunget hjem fra høydesamling i Italia før han hadde tenkt. Han trodde VM-plassen var sikker.

— Feil, sier landslagets sprinttrener Arild Monsen.

— Northug har ingen særbehandling, legger landslagssjef Vidar Løfshus til.

Lært fra fjoråret

Ifølge Monsen er det tydelig og klart sagt fra hva som skal gjelde for dem som skal delta på sprint i Falun. Leksen lærte ledelsen i forbindelse med uttaket til Sotsji-OL i fjor.

— Da var det ikke moro å si følgende til Finn Krogh: Vi vet vi sa til deg at du skulle få gå OL-sprinten, men nå skal du høre dette….

— Derfor har vi vært ekstremt tydelige på hva som gjelder foran VM-sesongen, der fire løp var pekt ut som uttaksløp.

Ifølge NRK har Northug følt at han hadde aksept for en VM-plan som innebar at han kun skulle gå lørdagens tremil og søndagens stafett i NM. Til statskanalen sier Northugs manager Are Sørum Langås følgende:

– 15. januar meldte vi inn en plan der det sto tydelig at Northug kom til Røros fredag kveld, altså etter NM-sprinten. Planen ble lagt etter samtaler mellom Petters trener Stig Rune Kveen og landslagstrener Trond Nystad. Landslagssjef Vidar Løfshus aksepterte planen per mail, sier Langås til NRK.

Ifølge Langås skal Løfshus ha skrevet «Glimrende, takk for info» i den nevnte mailen

Løfshus sier selv at han ikke ga aksept for at Northug skulle få stå over sprinten. Derfor måtte 29-åringen returnere til Norge tre dager før han hadde planlagt.

Får ingen særbehandling

— Petter Northug har tre mesterskapsmedajer i sprint og mener at han bør ha særbehandling. Det får han ikke, sier NRK-kommentator Jann Post til aftenposten.no.

Han vet at det blir bråk når herrenes VM-tropp og sprintlaget til Falun blir tatt ut på lørdag.

Dagen før er det altså sprint, det aller viktigste løpet hele sesongen for dem som vil ha en VM-plass.

I NM er det distansen som kommer til å opprøre dem som ikke blir valgt ut, fordi de er syv løpere som kjemper om fire plasser.

— Tre må ut, sier sprinttrener Arild Monsen.

Northug vil veldig gjerne gå det løpet, men hadde lagt opp et annet løp frem til VM.

Har visst hva som gjelder

— Kriteriene har vært klare hele tiden, sier sprinttrener Arild Monsen, som mener at all informasjon er kommunisert tydelig til alle involverte.

Derfor blir sprinten aller tøffest når Petter og Tomas Northug, Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh og Sondre Turvoll Fossli står på startstreken. Og i sprint kan alt skje.

Trenernes store dilemma

— Vi klapper dem på hodet og så kutter vi det av etterpå, sier landslagstrener Trond Nystad som et bilde på hvordan det er å skulle si til løpere at de ikke kan være med.

— Vi blir jo glad i alle utøverne og gjør alt for at de skal lykkes. Men det er et begrenset antall plasser, og samtidig er målet vårt at vi skal være den beste troppen i VM. Det er frustrerende for alle, men det er positivt at det er så mange gode skiløpere i Norge. Det blomstrer på og bak landslaget.

Løfshus har fått hatmail

Landslagssjef Vidar Løfshus mener at uttaket blir det mest krevende han vil komme til å oppleve i sin tid som sjef. Han har fått hatmeldinger allerede, men da fra anonyme mennesker som bruker de styggeste ord.

Striden rundt Northug engasjerer.

— Ja, og fordi så mange presterer på jevnt høyt nivå. Det blir vanskelig.

Jann Post er overbevist om at Bradsdal og Ola Vgen Hattestad ligger nærmest et uttak ut fra hva de har prestert hittil i sesongen.

— Tomas Northug vant et av kvalifiseringsløpene, og så har du bror Petter som bare har vært med på ett, da han ble nummer to i Kuusamo. Han var med i Tour de ski og måtte stå over to av de fire som gjelder. Det betyr at han ikke bare kan gå gjennom sprinten fredag, men at han også må prestere.

- Er det et problem at han må gå fort?

— Ja, fordi han har vært på høydetrening og måtte tidligere ned og kutte høyden. Det blir spennende å se om han går fort nok og blir tatt ut.