Honning anbefales ofte som et bedre og mer naturlig alternativ til sukker, slik som i disse artiklene fra magasinet Tara og Nettavisen. Men er det slik at honning er sunnere enn sukker?

Nei, mener Erik Arnesen. Han har master i samfunnsernæring og er helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte— og lungesyke.

— Å si at honning er sunnere enn sukker, er misvisende. Begrepet "sunt" innebærer at noe har positive helseeffekter om man spiser det regelmessig. Det kan man ikke si om honning. Det er like tomme kalorier i det som i sukker og sirup, mener Arnesen.

Han omtalte nylig temaet på bloggen sin Sunn Skepsis.

Omtrent like mange kalorier

Ernæringseksperten har flere ganger reagert på hvordan honning fremstilles.

— Det er mange som sier at "her har de en oppskrift som er sukkerfri". Men så inneholder den honning eller sirup. Det er sukker i det også, sier Arnesen.

Han forteller at en spiseskje med honning inneholder ca 95 kalorier og 24 gram sukkerarter, mens en spiseskje med sukker inneholder 60 kalorier og 15 gram sukkerarter. Men gram for gram inneholder honning færre kalorier, fordi det er litt vann i honning, sier Arnesen.

Lindberg: - Vitaminer og mineraler

Fedon Lindberg er spesialist i indremedisin, forfatter og kostholdsekspert. Han mener at man bør unngå å spise både honning og sukker ofte, eller i store mengder.

— Men om jeg måtte velge mellom sukker og honning, ville jeg valgt honning. Det er fordi det er et naturprodukt som også inneholder vitaminer, mineraler, antioksidanter og probiotiske stoffer. Dette har ikke sukkeret, sier Lindberg.

- Men er ikke det snakk om ubetydelige mengder vitaminer, mineraler, antioksidanter og probiotika?

Fedon Lindberg mener det er bedre å gå for honning enn for sukker. Foto: Ingar Storfjell

— Jo, men i kostholdet har alt du spiser en betydning. Jo større variasjon du har, jo bedre. Men å si at honning skal være en vesentlig kilde til dette, vil være feil, sier Lindberg, som påpeker at mange vitaminer og probiotika blir ødelagt når honningen varmes opp.Erik Arnesen er enig i at honning inneholder noen næringsstoffer som ikke sukkeret gjør.

— Men man må spise veldig mye honning om det skal ha effekt. Og spiser man mye av det, så fører det til mange andre negative effekter, sier Arnesen.

Lavere blodsukkerstigning?

Det er gjort noen studier som viser positive effekter av honning på kroppen. Blant annet viste studiene til Deibert (2009) og Chlup (2010), at honning gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker. Men disse studiene har ikke sett på effekten over tid, noe Arnesen mener er en svakhet.

En annen studie, en åtteukers studie av type 2-diabetikere, viste at de som spiste honning fikk høyere langtidsblodsukker. Men der ble ikke honning sammenliknet med andre kilder til sukker, påpeker Arnesen.

Honning for hoste og sår

Han setter større lit til en ny studie, som nylig ble publisert i Journal of Nutrition. Der undersøkte forskerne effekten på blodsukker, inflammasjonsmarkører, kolesterol og triglyserider i blodet om man inntok enten sukker, honning eller maissirup.

De 55 deltakerne fikk de respektive sukkertypene i tre to-ukers perioder, i tilfeldig rekkefølge. Resten av kostholdet var som før, men andre kilder til tilsatt sukker skulle unngås. De daglige dosene tilsvarte 50 gram karbohydrater.

Men resultatene viste ingen forskjell på kroppsvekt, fastende blodsukker eller blodsukkerstigning på glukose, om man spiste honning, sukker eller maissirup. Heller ikke inflammasjonsmarkørene eller kolesterolnivåene endret seg signifikant. Fastende triglyserider i blodet økte, men ikke signifikant mer eller mindre av honning enn av sukker og maissirup.

— Studien gir altså ikke belegg for at honning skal være bedre for blant annet blodsukkeret, enn andre typer tilsatt sukker når den totale sukkermengden er lik, sier Arnesen.

- Så det er en myte at honning er sunnere enn sukker?

— Ja, i alle fall om man har et realistisk forbruk av det. Så finnes det studier som viser at honning kan lindre hoste eller sår hals, eller behandle sår, ved at man smører det utenpå huden. Men det er ikke slik at det er sunt og helsefremmende, sier Arnesen.