USA banket Japan 5-2 i kvinnenes VM-finale, og markerte med det inntrykket vi satt igjen med etter et langt mesterskap. At USA var det klart beste laget, og befestet det med en praktkamp i finalen.

Bergens Tidendes kommentator Tore Strand.

USA føk ut av startblokkene på BC Place Stadium i Vancouver, mens Japan var passive tilskuere. Skal du vinne noe i fotball trenger du både et godt kollektiv, og enkeltspillere som er i stand til å avgjøre kamper på egen hånd. USA hadde begge deler.

Carli Lloyd er en slik en. Hun har avgjort de to siste OL-finalene for USA, men hadde noe å revansjere etter en straffemiss da Japan vant VM for fire år siden. Lloyd har vist sitt potensial tidligere i mesterskapet. 32-åringen avgjorde kvartfinalen, hadde en scoring og en målgivende i semifinalen, og skrev seg inn i VM-historien med tre scoringer mot Japan i finalen.

De to første kom etter at hun dukket opp etter to dødballer, og viste teft og kaldblodighet da hun satte inn 1-0 og 2-0. Etter at Lauren Holiday økte til 3-0 med et fint volleyskudd, sørget Carli Lloyd for en av VM-historiens mest spektakulære scoringer.

Japan Ayumi Kaihori feilberegner totalt og må konstatere at hun slipper inn fra midtbanen. Foto: NTB Scanpix

USA-kapteinen vant en duell på midten, og med ballen liggende på midtstreken sendte hun i vei et langskudd som gikk i mål via fingertuppene til Japan-keeper Ayumi Kalihori.Japan var rystet etter sjokkåpningen til USA, og kom aldri skikkelig til hektene.

Deres småpasningsspill ga ingen effekt, men da de endelig løsnet opp med et par langpasninger, så kom muligheten de ventet på. En god individuell prestasjon av Yuki Ogimi sørger for redusering til Japan.

Da uheldige Julie Johnston satte ballen i eget nett etter pause, trodde en på en viss spenning, men to minutter senere scoret Tobin Heath 5-2-målet etter en corner, og siden hadde USA god kontroll selv om Japan yppet seg.

USA ble tidenes første nasjon som har vunnet tre VM-titler på kvinnesiden, og triumfen kom etter en ny oppvisning i effektiv fotball. Entusiasmen og intensiviteten har vært varemerket til USA gjennom hele VM, og det ga dem nok en triumf mot Japan. Mens Japan broderte fikst på midten og manglet gjennombruddskraft, hadde USA trøkk og fart i sitt spill som finalemotstanderen aldri matchet.

USA har satt standarden i dette VM, og selv om det er et rutinert lag som vant finalen, så er det lite som tyder på at USA ikke vil fortsette dominansen. Det satses tøft på landslaget, og spillerne har en status som gjør at de tjener gode penger, og med det gjør det attraktivt å holde på så lenge som mulig.

54.000 tilskuere inkludert visepresident Joe Biden fikk se en rå maktdemonstrasjon fra mannskapet til Jill Ellis.

USA var flaggskipet i et godt mesterskap som viser at internasjonal kvinnefotball er på full fart fremover. Slik USA har vært i hele VM.