Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

FALUN: Ikke mer enn 19 minutter tok det.Da satte hun inn støtet. Da sa hun takk og farvel til rivalene. Mördarbakken ble Johaug-bakken denne gangen også, akkurat som den ble på 15 km med skibytte for en uke siden.

Resten av tremila ble en parademarsj inn mot mål for Therese Johaug.

En oppvisning i rå kraft og elegant skiteknikk.

Ambisjonen var å bruke mest mulig kraft på en billigst mulig måte. Hun langet ut, trykket skiene mot underlaget og ga full gass hele veien. 700-800 meter før mål kunne hun ta imot det norske flagget og paradere inn på stadion i ensom majestet. Som den tronarvingen hun er.

Ingen i nærheten

Alt stemte. Forholdene var som skapt for den lettbente propellen fra Dalsbygda. Det var mildt i lufta og tungt klisterføre. Formen var på topp. Skiene før det første skibyttet var gode, mye bedre enn Marit Bjørgens, og det gjorde at Bjørgen ikke greide å henge på da Johaug stakk.

Ingen greide det.

Ingen var i nærheten.

Akkurat som i Kollen for fire år siden gikk hun alene i store deler av løpet. Hun bare økte og økte. Da hun jublende kom inn i målområdet med flagget, plasserte hun seg inn i en gullrekke i norsk sammenheng. Jenter som har tatt to individuelle VM-gull eller mer i ett og samme verdensmesterskap.

Bare Berit Aunli, Anette Bøe, Bente Skari og Marit Bjørgen har gjort det før.

Bjørgens siste?

Årets VM endte med to gull og én sølvmedalje til Bjørgen og tre gull til Johaug. Prinsessen på 26 år slo dronningen som runder 35 år 21. mars.

Var vi vitne til det endelige tronskiftet?

Var Bjørgens sølvmedalje hennes 32. og siste mesterskapsmedalje?

Veteranen har ikke sagt at hun vil legge opp etter sesongen. Absolutt ikke. Hun nekter å snakke om det.

— Det får vi ta når sesongen er over, sa hun til NRK etter dagens løp.

Mer i vente

Mamma Kristin Bjørgen har sagt til VG at hun helst ser at datteren snart går sitt siste skirenn.

Tiden vil vise om dette var avskjeden.

Therese Johaug får vi heldigvis se mer av. VM-gullet på tremila var hennes 14. mesterskapsmedalje.

Det kommer garantert mer.