— Det spørsmålet har aldri tidligere vært med i tilsvarende undersøkelser, opplyser seniorrådgiver Henrik Høidahl i analysebyrået Opinion til Fædrelandsvennen.

Hvilket tredje kjønn man skal operere med i innbyggerundersøkelsen som Aust-Agder fylkeskommune skal gjennomføre i forbindelse med en mulig sammenslåing med Vest-Agder, er foreløpig uklart:

— Jeg er nå i dialog med Aust-Agder fylkeskommune om de siste justeringer av spørsmålene, og vi har ikke landet helt i denne saken, sier Høidahl.

Tverrpolitisk støtte

For fylkesutvalget i Aust-Agder vedtok på sitt siste møte å innføre en tredje kjønnskategori i spørreskjemaet om regionreformen som skal sendes ut til 2000 innbyggere. Det var Miljøpartiet De Grønnes Kai Olav Fredriksen (44) som lanserte forslaget som fikk tverrpolitisk støtte, med unntak av Pensjonistpartiet.

— Det er mange mennesker som ikke identifiserer seg som det ene av to kjønn, sier Fredriksen til Fædrelandsvennen.

— Blant de unge i mitt parti er det nå mye fokus på å frigjøre seg fra den binære mann/kvinne-kategorien. Det er også mye debatt omkring et juridisk tredje kjønn, utdyper han.

- Nybrottsarbeid

— Er det spesielt relevant i spørsmålet om regionreformen?

— Selvfølgelig ikke, men det er heller ikke kjønn i seg selv. Men når man først spør om kjønn, må det være en del av bevisstheten at vi har med alternativer alle kan identifisere seg med. Jeg mener det er viktig å drive litt nybrottsarbeid i et offentlig spørreskjema, og det er også helt i tråd med tenkningen omkring likestilling, integrering og mangfold.

— Hva skal dere kalle det tredje kjønnet?

— Vi valgte ingen ordlyd, men har overlatt det til Opinion, sier Fredriksen.

Henrik Høidahl i Opinion er ansvarlig for undersøkelsen, slik han også vært for omlag 180 innbyggerundersøkelser i forbindelse med kommunereformen. Spørsmålet om en tredje kjønnsidentitet har aldri blitt brakt på bane.

— Nei, ikke i denne type representativ undersøkelse på land-, fylkes- og kommunenivå. Det brukes i sammenhenger hvor tematikken berører visse målgrupper, og der kjønn er et moment i seg selv, sier han.

- Utfordrende å ta med

— På generelt grunnlag kan jeg si at spørsmålet kan være utfordrende å ta med i slike innbyggerundersøkelser. Og det er ikke nødvendigvis relevant, gitt at andelen i denne kategorien er så lav som vi har sett i andre sammenhenger, sier han.

Han påpeker også at det kan bli et spørsmål om man får reelle svar:

— Dette er et sensitivt tema, spesielt i telefonundersøkelser der man snakker med levende mennesker. Det er ikke alle som føler det naturlig å svare på dette, heller ikke på web, sier han.

Høidal sier at en tredje kjønnskategori også kan bli en metodisk utfordring:

— Når det gjelder mann og kvinne har vi klare tall å gå etter, men hvordan vekter man et tredje kjønn? Det er veldig uklare data på den variabelen, sier han.

Hva som blir den endelige ordlyden i innbyggerundersøkelsen blir først klart i neste uke.

«Troikaen» bestemmer

— Vi er i dialog med Opinion om å finne noe vi faglig sett kan stå inne for.

Det sier rådgiver Dag Ole Teigen i Aust-Agder fylkeskommune. Teigen leder skrivegruppen som bistår politikerne i forbindelse med en mulig sammenslåing til ett Agder.

— Fylkesutvalget vedtok spørsmålene, men den endelige ordlyden skal godkjennes etter at vi har fått et tilbud fra Opinion. Når vi har fått det, lager vi en sak som fremmes for «troikaen» som har fått fullmakt til å godkjenne nødvendige endringer, forklarer han.

Og «troikaen» er forhandlingsutvalget som består av fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap), fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand (KrF), og opposisjonsleder Torunn Ostad (H).

Benestad applauderer

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad mener det finnes sju kjønn, men er ikke i tvil om hva som må være den tredje kjønnskategorien i undersøkelsen.

-Absolutt relevant, sier sexolog Esben Esther Pirelli Benestad, som har definert sju ulike kjønnsidentiteter. Foto: Kjartan Bjelland

— Det må være «annet», fastslår Benestad. UiA-professoren er selv åpen transperson, og roser Aust-Agder fylkeskommune for å bryte grenser:- Det blir stjerner i margen, sier hen.

I tillegg til hankjønn og hunkjønn, har Benestad definert intetkjønn, transkjønn, kjønnsflyter, kjønnsavviser og evnukkjønn som egne kategorier. Å samle de fem siste under «annet», mener UiA-professoren er en god løsning.

At det er relevant i innbyggerundersøkelsen er Benestad ikke i tvil om:

— Det er svært relevant. Jeg mottar en rekke forespørsler, noen av dem ganske viktige, men rører ikke dem som utelukkende gjelder kvinne eller mann. De er jo ikke til meg!

Basert på internasjonale undersøkelser, antar sexologen antar at det er om lag to prosent av befolkningen som har alternativ kjønnsidentitet.