— Rettssaken ble skjemmet av så mange feil at dommen er uholdbar, heter det i en rapport fra menneskerettsgruppen om rettssaken mot den tidligere presidenten i Irak.Rapporten, som ble lagt fram mandag, er på 97 sider og er basert på ti måneder med observasjon av rettssaken og flere titall intervjuer med dommere, påtalemakt og forsvarsadvokater. Saddam ble dømt til døden av spesialdomstolen 5. november.

— Domstolen sløste bort en viktig mulighet til å gi det irakiske folk rettferdighet. Og dødsdommen etter en urettferdig rettssak er ikke mulig å forsvare, sier Nehal Bhuta, som har skrevet rapporten for HRW.

Ifølge HRW var rettssaken mot Saddam Hussein og sju medtiltalte for drap på 148 sjiamuslimer i landsbyen Dujail på 1980-tallet, undergravd helt fra starten av irakiske myndigheter, «som truet uavhengigheten til retten».

— Dersom ikke irakiske myndigheter tillater dommere og advokater med internasjonal erfaring å bidra i rettssakene, er det usannsynlig at domstolen kan gjennomføre andre rettssaker, mener menneskerettsgruppen. (©NTB)