LILLESAND : — Sprengningsforbudet fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) gjelder fortsatt for Meister, men er ellers opphevet, forklarer Lars Gunnar Nag i Agder OPS til fvn.no.

Sprengningsarbeidet ved E 18-utbyggingen har stått stille siden en salve sendte stein igjennom luften for en måned siden. Menneskeliv kunne gått tapt da steinene haglet over en skoleklasse på tur i området. Underentreprenøren Meister, som sto for sprengningen, har enda ikke gjenvunnet DSBs tillit.

– Vi har ikke hørt noe fra dem. For Meister sin del står forbudet ved lag inntil vi får informasjon som gjør at vi trygt kan oppheve det, sier Hans Jørgen Eriksen i DSB til Fædrelandsvennen.

Må holde seg unna

Det er entreprenørene Stormyr, Ken Myhre, TRICO anlegg og Agder anlegg som nå overtar Meisters arbeidsoppgaver. Videre er nye sikkerhetstiltak er satt i verk for å sikre at arbeidet går trygt for seg. Dette innebærer blant annet at turgåere må holde seg unna anleggsområdet.

– Sikkerheten må komme først. Vi fraråder folk å ferdes i området, og har satt opp nye skilt. Det gjelder i hele sprengningsperioden, frem til våren 2009, forklarer Nag.

Den 18. juni gikk en sprengsalve feil og steinsprut fløy 300 meter gjennom lufta og haglet over en 6. klasse. Skoleklassen fra Høvåg var på avslutningsfest på Kaldvell med foresatte og søsken, og kun flaks gjorde at ingen ble alvorlig skadet. Ei seks år gammel jente ble truffet såvidt, men ikke skadet.

Mange uhell

Kaldvell-ulykken var bare den siste i en lang rekke uhell. Motorveibyggeren CJV E18 har derfor sett seg nødt til å bruke andre underentreprenører.

— Disse vil nå skalere opp sprengningsarbeidene slik at de etter hvert når samme nivå som da alt sprengningsarbeid ble stanset, sier Nag til Agderposten.no.

— Samtidig går CJV som ansvarlig utbygger nå inn og foretar en ekstra kontroll på sprengningsarbeidet med bakgrunn i de episoder som har vært, understreker han.