Ullevåls rapport om hendelsen i Sofienbergparken der 37-åringen Ali Farah ble etterlatt hardt skadd, ble tirsdag sendt til Fylkeslegen i Oslo og Akershus. Men verken Ullevål eller Fylkeslegen vil si noe om innholdet.

– Fylkeslegen har anbefalt oss å unnta redegjørelsen fra offentligheten og vi har rettet oss etter det. Det er fordi hendelsen er under gransking av fylkeslegen og politiet, og fordi det er en personalsak, sier fagdirektør Gunnar Sæter ved Ullevål universitetssykehus til NTB.

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus sier de nå trenger noen dager for å gjennomgå redegjørelsen fra Ullevål. Og inntil det er gjort, vil heller ikke han kommentere innholdet.

– Vi mottok redegjørelsen tirsdag ettermiddag. Det er et omfattende materiale som vi vil sammenholde med det vi har fra før, sier en ordknapp Schou til NTB.

Skuffet

Selv ikke Ali Farahs advokat, Abid Raja, får se rapporten fra Ullevål. Det reagerer han sterkt på.

– Jeg hadde et håp om at de ville være modige og gå ut offentlig med dette siden denne saken har vekket så stor offentlig interesse. Det mente de ikke var nødvendig, men i det minste burde den det gjelder få tilgang til rapporten, sier Abid Raja oppgitt.

Han var tirsdag i kontakt med både Fylkeslegen og Ullevål, men fikk likevel ikke noe mer informasjon om innholdet i rapporten.

Fagdirektør Gunnar Sæter sier Ullevål har levert en «systematisk gjennomgang av hele hendelsesforløpet med våre kommentarer».

– De involverte parter er selvsagt hørt, og redegjørelsen inneholder vedlegg med deres uttalelser, sier Sæter.

Endrede rutiner

Sæter sier Ullevål vil avvente både Fylkeslegens gransking og den eksterne evalueringen som er bestilt før sykehuset trekker konklusjonene av hva som skjedde i Sofienbergparken. Men det er allerede klart at hendelsen vil føre til endrede rutiner.

Ullevål vil skjerpe rutinene for håndtering av pasienter som ikke skal transporteres til sykehus eller lege. Det skal også utarbeides nye rutiner for transportsamarbeid med blant annet politiet. Rutinene for rekvirering av ambulanse fra legevakten vil også bli gjennomgått.

Det var 6. august i år at 37 år gamle Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo. Han ble forlatt av ambulansepersonellet med store hodeskader. Han ble operert og senere gradvis vekket fra koma. Mandag ble han flyttet fra postoperativ avdeling til intensiv rehabilitering.