— Vi er kjempefornøyde. Dette er gode nyheter for fagmiljøene på Agder, sier Harald Reiso, rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet sykehus.

Les også:

Mandag ble det klart at et forskningsprosjekt for å forbedre diagnostikk og behandling av borreliose, er tildelt 25 millioner kroner av en total forskningspott på 200 millioner.

Forskningsmidlene er tildelt over fem år, gjennom Forskningsrådets program Helseforsk.

— Sjeldent napp

— Det er sjelden å få napp på en søknad i den størrelsesorden, konstaterer Reiso.

Einar Bjelland (43) fra Søgne stilte villig armen sin til disposisjon da han ble bedt om å gi blod for flått-saken i oktober i fjor. Her er det spesialsykepleier Siv Pettersen som forsyner seg av armen hans. Foto: Reidar Kollstad

Målsetningen med prosjektet er å øke kunnskapen om langtidsplager etter borreliose, bedre metodene for å diagnostisere borreliose, og finne den beste behandlingen.— Ett av spørsmålene vi ønsker å finne svar på er hvor lang antibiotikabehandling som er nødvendig for pasienter med nevroborreliose, forteller Reiso.

Les mer:

Prosjektet, som er drevet fram av fagmiljøene på flått og flåttbårne sykdommer ved sykehuset og Universitetet i Agder, består av fem delprosjekter.

Ett av dem er å etablere en nasjonal biobank for borreliose, gjennom materialet samlet inn av Erik Thortveit.

Fædrelandsvennen har flere ganger tidligere omtalt hans forskning, basert på blodtapping av store deler av Søgnes voksne befolkning.

6000 personer

— Hva betyr tildelingen for din forskning?

— Dette er en stor nasjonal søknad, hvor mitt prosjekt inngår som en del av søknaden. Nå må vi sette oss ned og se på fordelingen av midlene, sier Thortveit.

Han trenger rundt 11 millioner kroner bare til oppbygningen av biobanken. Thortveit har også flere andre søknader inne, som han venter svar på i løpet av februar.

— Jeg er optimist. Det ser lovende ut, sier Thortveit.

Forskningsprosjektet har fått navnet BorrSci.

I tillegg til å omfatte data fra rundt 5000 personer i Søgne, skal også mindre pasientgrupper inkluderes, deriblant 300 pasienter med sikker borreliadiagnose. Totalt omfatter forskningen dermed 6000 personer.