Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

Noe av det gøyeste min fetter visste om da vi var små, var å forsøke å skremme meg ved å vise meg filmer jeg var altfor liten til å se. Han var fire år eldre enn meg og kjempekul, så jeg gjorde mitt aller beste for ikke å vise at jeg var redd. Jeg lo meg nervøst gjennom «Friday the 13th» og fokuserte på musikken og Emilio Estevez i «Maximum Overdrive», men da han dyttet VHS-kassetten med «A Nightmare on Elm Street» inn i videospilleren ante jeg at spillet var tapt. Og det var det. Freddy Krueger skremte offisielt vettet av meg, og da jeg sniktittet bort på min fetter kunne jeg se at han ikke var så høy i hatten han heller.

76 år måtte regissør Wes Craven gi opp kampen mot kreften på søndag, men han etterlater seg en lang rekke filmer som garantert kommer til å leve videre og gi inspirasjon til filmskapere i lang tid fremover. Få dager før han døde skrev han også noen inspirerende ord på Twitter:

Take the 1st job you can in the industry you want to get into. The job doesn’t matter, getting your foot in the door does.

Cravens første spillefilm var skrekkfilmen «The Last House on the Left» (1972), og den var så brutal at den ble sensurert i flere land. Men filmen var absolutt en suksess, både økonomisk og blant kritikerne, og lanserte Cravens karriere. Det var imidlertid ingenting i forhold til suksessen som skulle følge. «A Nightmare on Elm Street»-serien (totalt ni filmer, men ikke alle er regissert av Craven) og de fire filmene i «Skrik»-serien, har til sammen spilt inn mange hundre millioner dollar.

I tillegg ble karakterene så populære at det vokste frem en hel industri rundt dem med alt fra kostymer, dukker og andre effekter. Freddy Krueger og Skrik-masken er fremdeles populære Halloween-kostymer, noe vi også har kunnet se her i landet de siste årene.

Han prøvde seg et par ganger på andre sjangere som med dramafilmen «Music of the Heart» med Meryl Streep. (Hun ble nominert både til Oscar, Golden Globe og Actors Guild Award for rollen.)

Men det er først og fremst som en av våre største skrekkfilm-skapere Wes Craven vil bli husket.

Han har preget sjangeren siden 70-tallet, og var fortsatt svært produktiv helt til siste slutt på tross av sykdommen.

Personlig vil jeg for alltid huske ham for den filmskaperen som ikke bare skremte meg, men som gjorde det skikkelig gøy å være livredd. R.I.P.